Gemeente Bolsward


dinsdag 11 juli 2006

Broerekerk

Helaas zijn de werkzaamheden aan het glazen dak van de Broerekerk nog niet gereed. Hierdoor kan de dakconstructie nog niet worden opgeleverd.

Octatube is aansprakelijk gesteld voor het niet tijdig opleveren van het werk en alle bijkomende kosten die dit voor de opdrachtgever met zich meebrengt. Octatube wordt in de gelegenheid gesteld om zo spoedig mogelijk maar in ieder geval voor 15 oktober 2006 het glas te vervangen door glas dat aantoonbaar voldoet aan de van toepassing zijnde normen en veiligheidseisen, en de kap geheel volgens opdracht af te ronden. Zolang de dakconstructie nog niet is opgeleverd en er nog werkzaamheden in de Broerekerk moeten plaatsvinden, blijft de kerk voor de veiligheid van haar bezoekers gesloten.

Op ons verzoek heeft Octatube een reactie gegeven op de gang van zaken. Deze reactie is hieronder weergegeven.

Bericht namens Octatube:

Octatube Space Structures bv uit Delft is de aannemer van het glazen dak van de Broerekerk in Bolsward, die samen met architect Jelle de Jong het constructief ontwerp heeft gemaakt en onder wiens verantwoordelijkheid het dak is geproduceerd en op de kerkmuren is opgebouwd. De staalconstructie is in het bedrijf zelf vervaardigd in Delft; de glaspanelen zijn door een producent in Duitsland vervaardigd en geleverd. De dakpanelen in het middenbeuk zijn cilindrisch gebogen, de glaspanelen boven de zijbeuken zijn vlakke panelen. Alle glaspanelen zijn gelamineerd en opgebouwd uit twee half-voorgespannen platen, ofwel halfgehard glas. Het breukpatroon van dit glas zorgt ervoor dat een gebroken glasplaat niet naar beneden valt, zelfs niet indien beide glaspanelen die op elkaar zijn gelamineerd, gebroken zijn. Daarmee is dit type glas zeer veilig in gebruik voor hoge publieksruimten zoals winkelcentra en zoals in Bolsward de Broerekerk, waar de glaspanelen bij breuk nooit naar beneden mogen vallen. Dit type glas is in Nederland in dakbeglazing verplicht. Er zijn in de geschiedenis van de moderne architectuur nog niet veel cilindrisch gebogen panelen gebruikt van gelamineerd en half-gehard glas; Er is wel voldoende ervaring met vlakke panelen van dezelfde kwaliteit. Ook heeft Octatube meer dan 15 jaar ervaring met het toepassen van allerlei vormen van voorgespannen glas en opereert als ingenieursbureau zeer behoedzaam in dergelijke zaken.

Sinds 3 maanden geleden met het beglazen van het dak is gestart, begon een aantal dakpanelen scheuren te vertonen. Vanwege het gebrek aan ervaring met het opgetreden breukgedrag hebben Octatube en haar glasleverancier aan beide zijden onderzoeken uitgevoerd. Tijdens het siliconeren (waterdicht maken van de glasnaden met siliconen) van vorige week, hetgeen samenviel met een hittegolf, die als het ware als een proefbelasting op hoge temperatuur bleek, zijn nieuwe panelen ingelegd en vertonen panelen weer scheuren. Alle maatregelen van voorzichtigheid waren bij de montage getroffen, zoals de producent had voorgesteld. Octatube blijft deze zaak bestuderen en de beste deskundigen uit Europa consulteren om tot een goede oplossing te komen. Uiteindelijk zal blijken dat de stand van de techniek in Europa met het resultaat van het huidige onderzoek verhoogd wordt.

Gezien de grote aantallen breuken heeft Octatube besloten, alle gekromde dakpanelen te laten vervangen door panelen die wel voldoen aan de eisen en verwachtingen. Door de vakantie, de overeenkomst over de kwaliteit en de meetmethoden voor de sterktekwaliteit die tot nu toe voor de herproductie ontbreken, zal met die vervanging een periode van 3 maanden gepaard gaan. Echter in het technische traject dat aan de herproductie vooraf gaat, zal ten eerste de kwaliteit en de certificatie van de nieuwe glaspanelen worden onderzocht en als aantoonbaar worden overlegd aan de opdrachtgever. Daarna pas volgt de herproductie zelf en het vervangen.

Getekend, prof. dr.ir. Mick Eekhout, directeur Octatube Space Structures bv