Gemeente Haaren


In Nederland is er de laatste jaren veel gebeurd op het gebied van de veiligheid.

Er zijn veel maatregelen genomen die het de overheid mogelijk moeten maken het veiligheidsgevoel in Nederland te verhogen.

Op gemeentelijk niveau heeft het college aangegeven ook door te willen gaan met het verbeteren van de veiligheid. Hierbij maken we onderscheid in verschillende facetten die met veiligheid te maken hebben.

Op de eerste plaats willen B&W verder gaan met het verhogen van de verkeersveiligheid. De allerbelangrijkste doelstelling is het verminderen van verkeersslachtoffers. Dit willen we ondermeer bereiken door het verminderen van het sluipverkeer door onze gemeente. Daarnaast wil het college ook de verbinding van Esch met de A2 voorzien van een fietspad en de fietsoversteekplaats bij de N65 verbeteren.

Op de tweede plaats willen wij inzetten op het voorkomen van overlast. Hiervoor willen we inzetten op actie tegen allerlei kleine ergernissen en overtredingen. U kunt daarbij denken aan allerlei vormen van overlast in buurten door geluid, weggooien van afval, parkeren op gazons, hondenpoep e.d. Het middel wat hierbij ingezet kan gaan worden is het invoeren van de bestuurlijke boete. Deze toezichthoudende taken zijn tot nu toe ondergebracht bij de politie. Er is wetgeving op komst die deze taken bij de gemeente onderbrengt, dit wordt de "bestuurlijke boete genoemd".

Op de derde plaats tenslotte willen wij inzetten op integrale veiligheid. Dat wil zeggen dat bij het uitwerken van diverse plannen er in de voorbereidingsfase al nagedacht moet worden over alle aspecten van veiligheid die met het plan te maken hebben, zoals de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid. Samen met andere partners (instellingen, bedrijven, buurtverenigingen) wil het college komen tot een optimaal veiligheidsgevoel in onze gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders.

Naar boven


* Strengere eisen voor pasfoto op het nieuwe reisdocument

Het nieuwe elektronische paspoort wordt met ingang van 26 augustus ingevoerd.

In het nieuwe paspoort en de identiteitskaart komt een chip met een digitale opname van het gezicht. Deze opname van het gezicht wordt gemaakt van de foto. Door de opname van uw foto in de chip wordt het nog beter mogelijk om te controleren of diegene die het reisdocument gebruikt ook de rechtmatige houder van het document is. U begrijpt dat het belangrijk is dat u een goedgelijkende kleurenfoto inlevert die van goede kwaliteit is. Meld daarom altijd aan de fotograaf, waar u de pasfoto laat maken, dat u de foto nodig heeft voor een reisdocument.

De fotobranche is al geïnformeerd over de nieuwe eisen die aan de pasfoto worden gesteld. Pasfoto's die voldoen aan de nieuwe foto-eisen voldoen ook aan de huidige eisen. Een gevolg wat hieruit voortvloeit is bijvoorbeeld dat schoolfoto's, op het ogenblik, helemaal niet meer aan de eisen voldoen. Een schoolfoto blijkt vaak een andere achtergrond te hebben dan wordt voorgeschreven. Als een foto vanaf 26 augustus 2006 wordt afgekeurd krijgt u een formulier mee voor de fotograaf waarop staat aangegeven wat er niet goed is. De fotograaf zal dan kosteloos nieuwe foto's voor u maken.

Naar boven


* Geld beschikbaar voor start voorbereidingen Hopveld

t Hopveld is een klein bedrijventerrein bij de kern Haaren, waarvan de gemeente in de structuurvisie heeft aangegeven dat dit terrein moet worden uitgebreid.

Ook zijn in het verleden afspraken gemaakt met een paar omwonenden van het bedrijventerrein om enkele woningen te bouwen. Om dit in gang te zetten heeft de raad op 29 juni jl. besloten geld beschikbaar te stellen voor onderzoeken en overleggen en het opstellen van een bestemmingsplan die nodig zijn om t Hopveld verder te ontwikkelen.

In het kleine gebied t Hopveld komen veel belangen samen. Zo dient er een uitbreiding van de hoeveelheid bedrijventerrein te komen om gedeeltelijk in de ruimtebehoefte van bedrijven binnen de gemeente te kunnen voldoen. Ook zijn er de afspraken met enkele omwonenden over de bouw van woningen. Tevens is het de bedoeling dat een aantal bedrijven van de heer Copal uit de dorpskern van Haaren verplaatst worden naar het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein. Op de plaatsen die in de kern vrijkomen, zal woningbouw plaats vinden.

Om te onderzoeken of en hoe al deze verschillende zaken in het gebied gerealiseerd kunnen worden, is door de gemeente een quick scan uitgevoerd. Uit de resultaten van de quick scan blijkt dat het mogelijk is deze verschillende belangen in het gebied te verenigen. In de quick scan wordt aangegeven waar belangrijke knelpunten te verwachten zijn. Ook is een eerste inrichtingsvoorstel gemaakt voor het gebied. Uit deze eerste schetsen van de quick scan blijkt dat de ontsluiting van de bedrijven het beste via de bestaande ontsluiting van het terrein op de Helvoirtseweg plaats kan vinden. Ook zal er waarschijnlijk ruimte zijn voor een afronding van de lintbebouwing aan de Oude Baan.

De komende tijd wordt gestart met alle benodigde onderzoeken. Hierbij valt te denken aan onderzoeken naar archeologie, bodem en geluid. Na de vakantie treedt de gemeente in overleg met de verschillende belanghebbenden in het gebied en zal de leegstaande schuur op hoek van de Kantstraat en de Oude Baan zo snel mogelijk worden afgebroken.

Naar aanleiding van de onderzoeken en de afspraken met de verschillende belanghebbenden, zal een stedenbouwkundig inrichtingsvoorstel worden gemaakt voor het volledige gebied.

Alle hiervoor genoemde stappen moeten uiteindelijk uitmonden in een bestemmingsplan. Het bestemmingsplan zorgt voor een juridisch fundament waarop bouwvergunningen voor woningen en bedrijven kunnen worden verleend en het gebied verder ontwikkeld kan worden. De gemeente streeft ernaar dit bestemmingsplan in de loop van 2008 af te ronden.

Naar boven


* Reconstructie bomenbestand Biezenmortelsestraat - Udenhoutseweg

De gemeente Haaren gaat het bomenbestand langs de Biezenmortelsestraat in Biezenmortel en de Udenhoutseweg in Helvoirt reconstrueren.

Met deze reconstructie willen we het volgende bereiken:


· Terugdringen van achteruitgang in gezondheid van de bomen door groeiruimte te vergroten;


· Creëren van eenheid in de laanbeplanting;


· Betere ruimtelijk inpassing in het landschap;


· Verbetering van de uitzichtpunten;


· Verminderen van opdruk van fietspaden door wortelgroei.

Op 27 juli jl. is dit met de bewoners van de Biezenmortelsestraat en Udenhoutseweg tijdens een informatiebijeenkomst besproken. Een beknopt verslag van deze bijeenkomst kunt u vinden op onze website, www.haaren.nl >plannen en projecten> reconstructie bomenbestand Biezenmortelsestraat-Udenhoutseweg.

De uitvoering van de reconstructie zal in de periode 2006 - 2020 uitgevoerd worden.

In de eerste fase 2006-2007wordt het bomenbestand gedund. In de tweede fase 2008 -20010 worden 80 bomen en blokhagen geplant en in de derde fase wordt groeistandplaatsverbetering bij de te handhaven bomen uitgevoerd. Verder is er een stimuleringsregeling voor het aanplanten van leilinden in particulieren tuinen op die plaatsen waar geen laanbeplanting in de openbare ruimte mogelijk is.

Mocht u naar aanleiding van deze plannen nog vragen hebben dan kunt u een afspraak maken met de heer A.J.H. van de Ven van de Afdeling Ruimtelijk beheer, tel. 627282.