MINVROM: Minister Dekker: Salaris directeur Vestia overdadig

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker vindt het salaris van de directeur van Vestia te hoog gezien de maatschappelijke context waarin de corporatie opereert. Tegelijkertijd spreekt zij haar waardering uit voor de prestaties van Vestia en haar directeur. Dit heeft zij gisteren gezegd tijdens een gesprek met de raad van commissarissen van Vestia. Binnen een maand moet de raad de minister informeren over hoe zij omgaat met de kritiek. Dekker is de eerste minister die een corporatie rechtstreeks aanspreekt op de beloning van bestuurders.

Dekker heeft een indringend appel gedaan op de raad van commissarissen om in gesprek te gaan met de directeur over de hoogte van zijn salaris. De raad draagt namelijk de verantwoordelijkheid voor de hoogte van de individuele beloningen. Minister Dekker vindt dat salarissen bij een woningcorporatie in verhouding moeten staan tot de maatschappelijke prestaties die een corporatie levert. Dekker vindt dat het salaris van de directeur zich niet verhoudt tot de maatschappelijke context van een woningcorporatie. Ook komt het salaris ver uit boven de norm die de sector zelf stelt (adviesregeling commissie Izeboud). Corporaties moeten volgens de regelgeving zorgdragen voor een sobere en doelmatige bedrijfsvoering. Afhankelijk van de reactie van de raad van commissarissen bekijkt Dekker of zij vervolgstappen gaat ondernemen.

De Tweede Kamer heeft minister Dekker gevraagd een maximum te stellen aan de salarissen bij het toezicht op en het bestuur van corporaties. In een brief die zij vandaag aan de Kamer stuurt zegt zij dat ze eerst het advies van de commissie Dijkstal afwacht, voordat zij tot algemene maatregelen overgaat. Deze commissie adviseert het kabinet dit najaar over de salariëring in het publieke en semi-publieke domein.




Ministerie van VROM