Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Vion weigert maatregelen tegen ontbossing Amazone

Milieudefensie kondigt blokkade aan bij vleesgigant

Amsterdam, 11 juli 2006 --- Op 25 juli sluit Milieudefensie een grote slachterij van Vion Food Group in Boxtel volledig van de buitenwereld af. Dat maakt Milieudefensie vandaag in een brief aan de directie bekend. Dit Nederlandse bedrijf, 100 procent eigendom van de boerenlobbyorganisatie ZLTO, is de grootste vleesproducent van Europa. Milieudefensie wil dat het bedrijf stappen zet om misstanden bij de teelt van veevoersoja in Brazilië uit te bannen. Milieudefensie probeert Vion al bijna een jaar op diverse manieren te overtuigen, maar het bedrijf wijst elke verantwoordelijkheid af.

Milieudefensie kondigt de blokkade vooraf aan om Vion in staat te stellen de voor die dag geplande veetransporten af te lassen. Daarnaast geeft dit Vion de tijd om de voor die dag geplande veetransporten af te lasten en dierenleed te voorkomen. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'Bij dit bedrijf worden dagelijks grote aantallen varkens afgeleverd. Wij willen natuurlijk voorkomen dat die dieren door onze blokkade urenlang in vrachtwagens langs de weg komen te staan.'

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid dat Nederland op grote schaal Braziliaanse soja importeert uit gebieden waar sprake is van kap van tropische bossen, illegale landonteigening en zelfs slavernij. Negentig procent van de soja die Nederland importeert dient als veevoer. De ontbossing van het Amazonegebied is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2004 is er ruim 26.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dit betekent dat er elke dag een natuurgebied groter dan het Nationaal Park Hoge Veluwe tegen de vlakte gaat. Soja is daarmee de belangrijkste bedreiging van het Amazonegebied, op het grootste deel van de nieuwe landbouwgrond wordt dit gewas verbouwd.

Vion Food Group is de grootste producent van varkens- en rundvlees in Europa. Op de Nederlandse markt voor varkensvlees heeft het bedrijf een marktaandeel van 80 procent. 'Juist vanwege de dominante positie heeft het bedrijf de verantwoordelijkheid om er samen met veehouders en veevoerproducenten voor te zorgen dat er een einde komt aan de misstanden bij de teelt van soja', stelt Van Eck. 'Het is goed mogelijk om varkens te laten voeren met veevoer dat wel op een verantwoorde manier is geproduceerd'.

Milieudefensie heeft de directie van Vion tijdens een gesprek in december al geïnformeerd over de betrokkenheid bij de sociale en ecologische misère in het Amazonegebied. Daarbij heeft het bedrijf geen enkele concrete toezegging gedaan. In april is aan het bedrijf een brandbrief overhandigd. Ruim 26.000 burgers ondersteunden deze klemmende oproep om maatregelen te treffen. Het bedrijf heeft hier niet op gereageerd. Van Eck: Vion houdt zich ziende blind en horende doof. We hopen met deze blokkade te bereiken dat het bedrijf eindelijk stappen zet. Dit bedrijf speelt al te lang verstoppertje. De misstanden in het Amazonegebied moeten stoppen.'

Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333