Gemeente Bronckhorst

B en w stemmen in met convenant voor samen-werking op gebied van jeugdbeleid en -zorg tussen Achterhoekse gemeenten en provincie

Het jeugdbeleid van de gemeenten in de Achterhoek en de provincie heeft veel overeenkomsten. Het is erop gericht dat iedere jeugdige zich moet kunnen ontwikkelen tot een persoon die op een zelfstandige en volwaardige wijze kan deelnemen aan de samenleving. Om het jeugdbeleid van de gemeenten in de Achterhoek en de provincie beter op elkaar te laten aansluiten is een convenant opgesteld waarin een gemeenschappelijke visie op het jeugdbeleid zijn vastgelegd. Bij het convenant hoort een uitvoeringsprogramma. Daarin is van 16 thema's aangegeven hoe deze worden uitgewerkt; het geeft aan 'wie-wat-wanneer' gaat doen. Burgemeester en wethouders van Bronckhorst hebben vandaag ingestemd met het convenant en het uitvoerings-programma en zijn voornemens dit te ondertekenen. De gemeenteraad beslist in september over het voorstel.

Jeugdigen en hun ouders/verzorgers kunnen bij het opgroeien en opvoeden gebruik (moeten) maken van verschillende voorzieningen op het terrein van onderwijs, gezondheid, hulpverlening, jeugdzorg etc. Goede afspraken over de werkwijze en samenwerking tussen die voorzieningen kunnen ervoor zorgen dat (indien nodig) zorg en hulpverlening in een zo vroeg mogelijk stadium, in een zo licht mogelijke vorm en zo dicht mogelijk bij huis geboden kan worden. Op deze manier kan voorkomen worden dat jeugdigen en/of hun ouders/verzorgers gebruik moeten maken van zwaardere vormen van zorg en hulpverlening. De gemeenten in de Achterhoek en de provincie willen daarom afspraken maken over de voorzieningen op lokaal, regionaal en provinciaal niveau.

Het is de bedoeling dat de Achterhoekse gemeenten en de provincie het convenant op 13 oktober a.s. ondertekenen.

Hengelo Gld, 11 juli 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --