Gemeente Bronckhorst

Brandweer Bronckhorst wil samenwerkings-verband aangaan met toekomstige 'Brand-weercluster Achterhoek West'

Voorbereiding op rampenbestrijding en grootschalig brandweeroptreden zijn belangrijke taken van de brandweer. Om dit te realiseren is de gemeente Bronckhorst aangesloten bij Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland. Deze organisatie stelt zich ten doel om beter te kunnen voldoen aan de veiligheidsvraag van de maatschappij.

Binnen de Veiligheidsregio (het gebied van Harderwijk tot Winterswijk) zijn inmiddels samenwerkingsverbanden aan het ontstaan waarin een aantal gemeenten de handen ineenslaat om gezamenlijk brandweertaken uit te voeren. B en w van Bronckhorst hebben besloten een samenwerkingsverband aan te gaan met het toekomstige 'Brandweercluster Achterhoek West' waarin de brandweerkorpsen van Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek vertegenwoordigd zijn.

Voordelen van de clustersamenwerking zijn: vermindering van de kwetsbaarheid van de gemeentelijke brandweerorganisatie, uitwisseling en bredere inzet van medewerkers, verbetering continuïteit en kwaliteit, behalen efficiencywinst, gezamenlijk opleiden en oefenen, delen van infrastructuur en gezamenlijke inkoop van materieel.

De gemeente Bronckhorst heeft zich georiënteerd op twee toekomstige clustermogelijkheden: aansluiten bij het cluster 'IJsselstreek' (Zutphen, Brummen en Lochem) of 'Achterhoek West'. Omdat de gemeente en brandweer Bronckhorst veel contacten hebben met meerdere samenwerkingverbanden in de Achterhoek kiest Bronckhorst voor het cluster 'Achterhoek West'.

Hengelo Gld, 11 juli 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --