Gemeente Arnhem

Binnenstadsplan moet binnenstad op aantal punten verbeteren (10-07-2006)
Het college van B en W heeft besloten om in te stemmen met het Binnenstadsplan. Het is nog in concept; in het najaar zullen belanghebbenden het nog toetsen en daarna gaat het ter vaststelling naar de gemeenteraad. In het Binnenstadsplan, dat nauw aansluit op het coalitieakkoord en het stadsprogramma Aantrekkelijke Centrumstad, worden maatregelen voorgesteld die de binnenstad op een aantal punten verder zullen verbeteren. Deze zijn gebaseerd op een integrale visie op de binnenstad. Om het plan uit te voeren wordt de gemeentelijke organisatie versterkt.

In het Binnenstadsplan - tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ondernemers, bewoners en vertegenwoordigers van organisaties die de binnenstad een warm hart toedragen - worden op basis van een visie op de binnenstad actiepunten geformuleerd, die aanvullend zijn op eerder ingezet beleid. Zo wordt gesteld dat projecten als het binnenkort op te leveren Musiskwartier, Arnhem Centraal en Rijnboog leiden tot verbeteringen in de binnenstad, maar ook tot gevolg hebben dat looproutes van binnenstadsbezoekers drukker of juist minder druk worden. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor bijvoorbeeld de detailhandel en horeca elders in de binnenstad.

Belangrijk aandachtspunt
Wethouder Economische Zaken Rita Weeda: Het functioneren van het stadscentrum is in dit coalitieakkoord een belangrijk aandachtspunt. Bepaalde gebieden, die economisch al zwak zijn, dreigen verder te verzwakken. Voor de Rijnstraat en het Gele Rijdersplein moeten voor de korte, maar ook lange termijn maatregelen worden genomen die gebaseerd zijn op een visie. Ook voor gebieden aan de oostzijde van de binnenstad, de omgeving van de Schouwburg, parkeergarage Broerenstraat en de Prinsenhof moet een visie worden ontwikkeld. Voor de Steenstraat zijn in het Binnenstadsplan ook maatregelen voorzien. Naast de maatregelen in de aandachtsgebieden, worden beheermaatregelen voorgesteld. Vooral enkele entrees van het voetgangersgebied moeten worden verbeterd.

Bespreking
Het Binnenstadsplan sluit aan bij de aanbevelingen die de Kamer van Koophandel aan de gemeente heeft gedaan op basis van een Functionele Visie voor de binnenstad. Het plan werd opgesteld in samenwerking met binnenstadsorganisaties en de gemeente.
In het najaar vindt nog een bespreking van het Binnenstadsplan plaats met belangengroepen in de binnenstad en worden de voorgestelde acties in het Binnenstadsplan getoetst aan de aanbevelingen van de Kamer van Koophandel.
Het college stelt voor om voor het Binnenstadsplan voor deze collegeperiode 300.000 beschikbaar te stellen. Daarnaast zullen ook uit al eerder beschikbaar gestelde budgetten maatregelen worden gerealiseerd.