Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond stelt Albert Heijn ultimatum 11-07-2006

werkonderbrekingen en stakingen mogelijk op korte termijn aan de orde

CNV Dienstenbond heeft Albert Heijn vandaag een ultimatum gesteld. Als Albert Heijn niet vóór donderdagnacht 24.00 uur ingaat op de eisen die de leden hebben gesteld, volgen er acties om die af te dwingen. Het gaat om volkomen redelijke eisen. Gelijke beloning van medewerkers en twee procent salarisverhoging. De directie stelt zich halsstarrig op en stuurt met die houding aan op een confrontatie. Helaas wordt het potje pindakaas in de schappen zo langzamerhand wel erg onzeker.

Het conflict bij Albert Heijn draait om twee eisen: twee procent salarisverhoging en gelijke beloning van de medewerkers. Wat betreft de looneis wil Albert Heijn niet verder gaan dan anderhalf procent, de loonsverhoging die de supermarktmedewerkers vorig jaar kregen. Fedde Monsma: Inmiddels zijn de economische vooruitzichten en die voor Albert Heijn in het bijzonder van een totaal andere orde. De looneis van twee procent is dan heel redelijk. Reken daarbij dat de medewerkers van de distributiecentra de afgelopen jaren de broekriem hebben aangehaald. Dan is het ook nog zo dat de distributiecentra al sinds mensenheugenis een eigen CAO hebben. Het vergelijk met de supermarktmedewerkers gaat dus niet op en is een gelegenheidsargument!

CNV Dienstenbond wil een zelfde honorering voor deeltijd-, uitzendkrachten en vast personeel. Uitzendkrachten en deeltijdwerkwerkers krijgen voor hetzelfde werk nu minder betaald. Naast scheve gezichten tussen medewerkers onderling op de korte termijn lijdt dit op langere termijn tot minder vaste contracten en dus structurele banen.

De afgelopen twee weken heeft CNV Dienstenbond samen met FNV Bondgenoten op alle zes de distributiecentra goed bezochte ledenvergaderingen gehouden. De leden hebben op een enkele onthouding na duidelijk gemaakt dat er vastgehouden wordt aan bovenstaande eisen. Daar is bovendien aan toegevoegd dat zij bereid zijn daar actie voor te voeren.

Vandaag is op een actievergadering afgesproken dat er aan Albert Heijn een ultimatum gesteld wordt. Als Albert Heijn daar niet op ingaat zullen er acties volgen waarbij het ultieme wapen niet wordt uitgesloten; staking. Dat zou betekenen dat de bevoorrading van de winkels problematisch wordt.

Uiteraard hopen wij dat het niet zover komt. Albert Heijn draait kerstomzetten in de distributiecentra, het gaat bijzonder goed met het bedrijf. Medewerkers draaien overuren om vrachtwagens op tijd weg te krijgen. De laatste jaren is er met loon gematigd en het is nodig om weer in koopkracht te compenseren. Fedde Monsma: Als Albert Heijn wel miljoenen kan investeren in (Konmar-) gebouwen, kunnen ze dat ook in het grootste kapitaal dat zij hebben: de medewerkers. Zij zijn het die elke dag weer zorgen dat het potje pindakaas beschikbaar is in de schappen!.

Bij Albert Heijn werken 50.000 mensen. 4.000 werken in de distributiecentra, waar er zes van zijn: Zaandam, Zwolle, Geldermalsen, Tilburg, Nieuwegein en Pijnacker.