Gemeente Son en Breugel


Cliëntenparticipatie Son & Breugel

CLIP Cliëntenparticipatie: Wij zijn er voor u

Kringloopwinkels

In mindere tijden breekt voor de meeste mensen het moment aan dat de portemonnee eerder leeg is dan verwacht. Toch moet er voor de zomer dan wel de winter passende kleding worden gekocht. Nog te zwijgen over kinderen die eenvoudigweg uit hun kleren groeien. Ook huisraad en meubels kunnen op hoogst ongelegen momenten kapot gaan en vervangen moeten worden. In zulke tijden kan de kringloopwinkel uitkomst bieden.

Wat zijn kringloopwinkels?

In kringloopwinkels worden gebruikte artikelen verkocht tegen een schappelijke prijs. Er worden alleen goederen verkocht, die nog goed bruikbaar en van goede kwaliteit zijn. De kringloopwinkels functioneren bijna uitsluitend dankzij de belangeloze inzet van vrijwilligers. In enkele kringloopwinkels werken niet alleen vrijwilligers maar ook mensen die met behoud van hun uitkering werkervaring opdoen. Zoals het leren samenwerken, verantwoordelijkheid dragen en dergelijke. Daarnaast steunen sommige kringloopwinkels kleine projecten in armere landen of zelfs derde wereld landen. Zoals de kringloopwinkel aan de Laagstraat in Eindhoven, die de Stichting Stedenkontakt Eindhoven-Bialystok heeft opgericht. Bialystok ligt in Polen aan de grens met Wit-Rusland en Litouwen. Al vijftien jaar gaan voeding, kleding, speelgoed en meubelen vanuit Eindhoven die kant op. Vaak hebben kringloopwinkels ook een ontmoetingsruimte, zodat bezoekers met een kopje thee, koffie of frisdrank een praatje met elkaar kunnen maken.

Ook goed om te vermelden is het milieueffect. Kringloopwinkels zorgen ervoor dat die goederen, bijvoorbeeld kleding en meubels een tweede gebruikers termijn te geven, zodat er optimaal gebruik van wordt gemaakt. Spullen die overblijven worden gesplitst in materiaalsoort en gescheiden afgevoerd naar firma's, die deze materialen hergebruiken. Dit hergebruik van goederen verkleint de afvalberg, een positieve bijdrage dus aan ons milieu.

Meer informatie

Kringloopwinkel en Stichting Stedenkontakt Eindhoven-Bialystok

Laagstraat 288a 5654 PP Eindhoven

Stichting "d'n Einder"

Sluitappel 17a 5491 TS Sint Oedenrode