Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie
Datum 11 juli 2006
Kenmerk 097

Persbericht
Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Persbericht

Snelle zorg in Amsterdam voor kinderen die getuige of slachtoffer zijn van huiselijk geweld

In het kader van de gemeentelijke aanpak Stop Huiselijk Geweld hebben de gemeente Amsterdam en directies van hulp- en zorgverleningsinstanties op maandag 10 juli de Intentieverklaring Kindspoor Amsterdam getekend. Het signaleren van huiselijk geweld waarvan kinderen getuige zijn leidt niet altijd tot adequate hulpverlening aan kinderen. Door ondertekening van Kindspoor onderschrijft de betrokken organisatie dat getuige zijn van huiselijk geweld gelijk staat aan kindermishandeling. Dit betekent dat ook deze kinderen recht hebben op zorg en zorg zullen krijgen. Jaarlijks worden er naar schatting ruim 3000 voorvallen van huiselijk geweld, waarbij kinderen betrokken zijn, bij de politie Amsterdam-Amstelland gemeld.

Kindspoor brengt de meldroutes en samenwerkingsafspraken, die ervoor zorgen dat de kinderen die getuige/slachtoffer zijn van huiselijk geweld snel adequate zorg krijgen, in kaart. De aanpak is geïntegreerd met de strafrechtelijke afdoening van en hulpverlening aan de ouders/opvoeders zoals daderbehandeling en opvoedondersteuning.

Wethouder Aboutaleb: "Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving. Veel ouders en kinderen in Amsterdam hebben hiermee te maken. Kinderen die opgroeien in een sfeer van huiselijk geweld - als getuige of als slachtoffer - hebben vaker problemen en vertonen vaker probleemgedrag. Zij lopen een groter risico later pleger of slachtoffer te worden. Vroegtijdig en effectief ingrijpen is daarom nodig. Een sluitende keten van preventie, opvang en hulpverlening, maar ook van straf, behandeling en nazorg, is daarvoor vereist. Een dergelijke geïntegreerde aanpak van huiselijk geweld vergt goede afstemming van vele verschillende instellingen."

Uitgangspunt van het college van B&W is: 'Kinderen Eerst'. Maar als kinderen slachtoffer zijn van huiselijk geweld is dit niet alleen een probleem van het kind. De zorg voor het kind en de zorg en straf voor de volwassen opvoeders worden in de dagelijkse praktijk te veel als gescheiden trajecten gezien. Jeugdzorg heeft de volwassenenzorg nodig. Een gewelddadige opvoeder heeft zelf ook hulp nodig. En het volwassenencircuit moet op zijn beurt de jeugd beter op het netvlies krijgen. Een psychiater moet zich afvragen of een cliënt wellicht ook kinderen heeft en dat mede tot de eigen verantwoordelijkheid rekenen. Ook de coördinatie van de zorg en strafafdoening gericht op verschillende leden van het gezin kan veel beter. Zorg en straf hoeven elkaar niet te bijten. Opvoedondersteuning kan desnoods onder drang.

Kindspoor is een uitwerking van het gemeentelijke Actieprogramma Stop Huiselijk Geweld in Amsterdam. Eerder al is het protocol Kindermishandeling ontwikkeld dat handvatten biedt om kindermishandeling te signaleren. Met Kindspoor is vastgelegd hoe het traject er na signalering uit ziet. Het document is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Coördinatiegroep Stop Huiselijk Geweld in Amsterdam en wordt ondertekend door de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland; GGD Amsterdam (Vangnet Jeugd); Stichting Vrouwenopvang Amsterdam; HVO-Querido/De Roggeveen; Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam/Advies- en Meldpunt Kindermishandeling; Jeugdzorg- en jeugd-GGZ-instellingen (Altra, AMC de Meren, De Bascule, GGZ Buitenamstel, Mentrum, M.O.C. 't Kabouterhuis, Spirit); Raad voor de Kinderbescherming en de gemeente Amsterdam.

Pb-097