ABVAKABO FNV: Werkgevers Kinderopvang leven regels niet na

Abvakabo fnv

ABVAKABO FNV is verontwaardigd dat meer dan de helft van de kinderdagverblijven in Nederland de afspraken over de fysieke belasting van groepsleidsters niet naleeft. Uit het projectverslag van de arbeidsinspectie blijkt dat 66% van de werkgevers in de kinderopvang zich niet houdt aan de afspraken.

Sinds 1 januari 2004 moeten werkgevers het werk zo organiseren dat het geen gevaar oplevert voor de fysieke belasting, maar veel werkgevers lichten hier de hand mee. Hierdoor lopen dagelijks 29.000 mensen in de kinderopvang de kans op gezondheidsklachten. ABVAKABO FNV begrijpt niet hoe het mogelijk is dat 2,5 jaar nadat de eisen van kracht zijn geworden, 66% deze niet naleeft. Deze werkgevers verzieken het voor de 34% die dit wel serieus heeft aangepakt en investeringen heeft gedaan om gezond werken mogelijk te maken.

Corrie van Brenk, landelijk bestuurder Kinderopvang: 'Ik vraag me in alle oprechtheid af of met werkgevers in de kinderopvang wel afspraken te maken zijn. Zij schreeuwen om meer vrijheid en flexibiliteit, maar uit deze inspectie blijkt dat de branche zich niets aantrekt van welke afspraken dan ook. Met deze mentaliteit kun je allerlei afspraken maken, maar pas als er nadrukkelijk toezicht is en sancties en dwang opgelegd wordt, komen de werkgevers in de kinderopvang in actie. Uiteraard de goede 34% daar gelaten. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meent dat de uitkomsten niet van invloed zijn op de geboden kwaliteit van de kinderopvang. Ik betwijfel echter of zij afspraken op andere terreinen wel naleven.'

De risico's voor fysieke belasting van werknemers in de kinderopvang lijken alleen maar groter te worden nu staatssecretaris Van Hoof alle doelvoorschriften rondom fysieke belasting wil schrappen. Sociale partners moeten hierover zelf afspraken maken en deze vastleggen in zogenaamde arbocatalogi. ABVAKABO FNV vraagt zich af in hoeverre dat mogelijk is, nu duidelijk blijkt dat een groot deel van de werkgevers, op één of meerdere punten de afspraken rondom fysieke belasting aan haar laars lapt.


---
Meer informatie vind u op www.abvakabofnv.nl/kinderopvang of via Corrie van Brenk, landelijk bestuurder (06) 22 47 51 25 Ingeborg van Kints, communicatieadviseur / persvoorlichter (079) 3536319

U kunt het rapport nalezen op: home.szw.nl/actueel/