Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 11 juli 2006

Blauwalg geconstateerd in schaats- en visvijver in Denekamp

In de schaats- en visvijver bij de tennisbaan (Het Goor) in Denekamp is blauwalg geconstateerd. Het waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Dinkelland waarschuwen ervoor niet te gaan zwemmen in dit water, dit geldt ook voor dieren. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Ook geldt de waarschuwing voor vissers.

Maatregelen

In de vijver zijn vlokken blauwalg aangetroffen. Blauwalgen kunnen niet worden bestreden, ze moeten vanzelf verdwijnen.

Kenmerken
In open water komen algen en waterplanten voor. Het zijn eencellige organismen die leven van zonlicht. Ze kunnen zich ontwikkelen in stilstaand, ondiep water dat door de zon wordt opgewarmd. Ze zijn herkenbaar aan een drijflaag op het water, die blauw, wit, groen of geel kan zijn. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij. Verreweg de meeste algen vormen geen bedreiging voor de gezondheid. Pas wanneer er sprake is van een dikke drijflaag, wordt zwemmen ontraden. Blauwalgen groeien optimaal bij een temperatuur tussen de 20 en 30°C. Zij komen tot bloei in warme zomers. Bloei van blauwalgen kan echter het hele jaar optreden.

Gezondheidsklachten

Sommige blauwalgen zijn in staat gifstoffen te produceren die verscheidene gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Bij gezondheidsklachten altijd contact opnemen met uw arts of met de GGD.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het waterschap Regge en Dinkel, Dhr. Spit, afdeling communicatie, telefoonnummer 0546-832525 of met de gemeente Dinkelland, Birgit Boode, afdeling communicatie op telefoonnummer 0541-854 185.


---- --