Juli 2006

Tomatengekte kleurt Valenciaans stadje rood
'La Tomatina' in Buñol al ruim 60 jaar grootste tomatengevecht ter wereld
De Spaanse regio Valencia staat bekend om haar talloze fiesta's. Er is altijd wel een aanleiding voor een feest of festival. Maar in het Valenciaanse stadje Buñol maken ze het elk jaar op 30 augustus wel heel erg bont. Tijdens 'La Tomatina' bekogelen de inwoners elkaar met tienduizenden kilo's rijpe tomaten. Een traditie van meer dan 60 jaar, die als een geintje begon en inmiddels steeds meer toeristen trekt. Afbeelding
Enorm is de met tomaten gooiende mensenmassa in het stadje tijdens het grootste tomatengevecht ter wereld.

Volgens de overlevering vindt 'La Tomatina' haar oosprong in 1944 toen een groepje vrienden op het dorpsplein van Bunol elkaar bekogelde met tomaten. Een echte aanleiding voor dat opstootje valt niet te achterhalen, maar waarschijnlijk was het gewoon een geintje. Er werden steeds meer passanten bij betrokken en iedereen vond het geweldig.

Dat smaakte naar meer en zo groeide in het prachtige Spaanse stadje een spontane foodfight geleidelijk uit tot wat het nu is: het grootste tomatengevecht ter wereld.

Afbeelding Tomatenveldslag
Buñol (foto) is normaal gesproken een klein en slaperig stadje in de Spaanse regio Valencia. Maar eenmaal per jaar, op de laatste woensdag van augustus, overspoelen stromen bezoekers de straten en pleinen.

Vrachtwagens
Al snel wordt duidelijk waarom, als er vrachtwagens vol tomaten het dorp worden binnengereden. Tussen 11.00 en 13.00 uur woedt vervolgens een woeste tomatenveldslag die zijn weerga niet kent: In deze twee apocalyptische uren worden maar liefst 130 ton tomaten tot moes gekneed door talloze grijpgrage handen en vervolgens alle kanten op gesmeten.

Rood gekleurd
Naar schatting 40.000 mensen bekogelen elkaar tot de stad roodgekleurd is en het sap over de straten stroomt. Niets en niemand blijft gespaard in deze massaslag, dus laat je Prada's en Armani's in de kast, en stort je in deze orgie van uitgelaten gooi- en smijtwerk.

Afbeelding
Rood zijn de straten en de deelnemers aan La Tomatina van het 'bloed' van meer dan 130.000 kilo rijpe tomaten.

Week lang fiesta
De regio Valencia staat bekend om zijn talloze fiesta's. Er is altijd wel een aanleiding voor een feest of festival. Ook in Buñol is La Tomatina een onderdeel van een festival dat een week duurt, met muziek, vuurwerk, goed eten en drinken en vooral veel plezier.

Buñol ligt ongeveer 50 km ten westen van de stad Valencia en is goed bereikbaar met auto, trein en bus. In 2006 vindt La Tomatina plaats op 30 augustus.

Informatie
Meer informatie Valencia: http://www.landvalencia.com/ Meer informatie TMC: http://www.travelmc.com/

Valencia Region Tourist Board (vertegenwoordigd door TMC) Leliegracht 20
1015 DG Amsterdam
tel: + 31 20 670 52 11
fax: + 31 20 670 53 57
e-mail: info@travelmc.com

Noot voor de redactie (