Stichting Natuur en Milieu

Stadskanaal verwijdert duizend lantaarnpalen

11 juli 2006 - De gemeente Stadskanaal verwijdert de komende vijf jaar bijna duizend lantaarnpalen. Economisch afgeschreven lantaarnpalen worden niet meer vervangen. Volgens de gemeente is het onbetaalbaar geworden het buitengebied te verlichten. Stichting Natuur en Milieu juicht het besluit toe en roept andere gemeenten op het initiatief van Stadskanaal te volgen. Binnen de campagne Laat het donker donker vroeg Natuur en Milieu afgelopen jaar herhaaldelijk aandacht voor het behoud van duisternis.

In Nederland zijn steeds minder plekken te vinden die 's nachts nog echt donker zijn. Veel kunstmatige verlichting zoals wegverlichting, reclameverlichting of verlichting op sportterreinen, verstoort het donker. Op 28 oktober 2006 organiseert Natuur en Milieu samen met De Provinciale Milieufederaties voor de tweede maal de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht. Op tientallen plaatsen door heel Nederland worden die nacht wandelingen, vaartochten en workshops georganiseerd.

Het verwijderen van de kunstmatige lichten in Stadskanaal past volgens gemeente bij het karakter van het buitengebied. Vooral landbouwweggetjes worden weer in het donker gezet. Buurtschappen en gevaarlijke kruispunten blijven verlicht. De verlichting van de buitenwegen voegt volgens een woordvoerder van de gemeente niets toe aan de verkeersveiligheid van het gebied. Er wordt maar weinig gebruik gemaakt van de wegen en bestuurders zijn door de straatverlichting juist geneigd harder te gaan rijden. Energiebedrijf Essent is op maandag 10 juli 2006 begonnen met het verwijderen van de palen.

Nacht van de nacht: 28 oktober 2006

Publicatiedatum: 11-07-2006