Gemeente Hengelo

Huis voor Europa krijgt steun van Europese Commissie

Een delegatie uit Hengelo heeft dinsdag 11 juli in een gesprek met Eurocommissaris mevrouw Wallström in Brussel de plannen voor het Huis voor Europa toegelicht. De Eurocommissaris, tevens vice-voorzitter van de Europese Commissie, was erg enthousiast over het initiatief en over de diversiteit van het programma. Het Huis voor Europa is volgens de Eurocommissaris een voorbeeld voor soortgelijke initiatieven in heel Europa. Wallström komt in het najaar naar Hengelo. Europarlementariër mevrouw Corbey liet de delegatie in Brussel weten dat ook alle Nederlandse Europarlementariërs het Huis voor Europa een warm hart toedragen. De delegatie bestond onder anderen uit burgemeester Kerckhaert, wethouder Kok en initiatiefnemer Schuurman Hess.

Huis voor Europa start met Finland

In Hengelo is een Huis voor Europa in oprichting. In het Huis voor Europa kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie over Europa. Ook is het een plek waar de rijkdom en verscheidenheid van de culturen in Europa wordt getoond. Dat gebeurt door middel van ontmoetingen, tentoonstellingen, uitwisselingen en andere culturele, maatschappelijke en vooral ook economische manifestaties. De eerste gast van het Huis voor Europa is Finland. Samen met het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux wordt een gevarieerd programma gemaakt met activiteiten die vanaf de opening van het Huis op 12 oktober tot aan eind december zowel in het Huis (voormalige Vereenigingsgebouw van Stork) als op andere plekken in Twente worden gehouden.

Betere internationale samenwerking

De gemeente Hengelo werkt samen met haar partners, onder meer de Provincie Overijssel, Netwerkstad Twente, Regio Twente, de Euregio en het samenwerkingsverband Münster Osnabrück- Netwerkstad (MONT) aan versterking van de economische structuur in Twente en aan afstemming over de landsgrens heen. Het bevorderen van internationale samenwerking is één van de instrumenten die daartoe worden aangewend.