Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 juli 2006

Wereldkampioen Halve Marathon naar Amsterdam

Voor de aankomende editie van de ING Amsterdam Marathon tracht de organisatie een afgewogen veld samen te stellen, waarin ervaring en jong talent samen komen. Met trots berichten wij dan ook dat inmiddels de komst van Vanderlei Lima en wereldkampioen Fabiano Joseph is zeker gesteld.

Fabiano Joseph (TAN, 1985) geldt sinds jaren als een zeer veelbelovend atleet. Naast goede prestaties op de baan, waaronder een zilveren medaille op de 10.000meter op het Wereld Kampioenschap voor junioren in 2004, valt Fabiano Joseph met name op vanwege zijn aansprekende resultaten op de weg. Na tweemaal achtereen de zilveren medaille te winnen op het Wereld Kampioenschap halve marathon, Vilamoura 2003 én Delhi 2004, veroverde Fabiano Joseph in Edmonton 2005 het goud op deze afstand. Fabiano Joseph heeft reeds meerdere malen uitstekend haaswerk verricht in grote marathons en zodoende ervaring opgedaan. Met zijn zeer soepele loopstijl zal hij op 15 oktober aanstaande zijn debuut op de hele marathon maken.

Vanderlei Lima (BRA, 1969) heeft reeds vele overwinningen op zijn naam staan waaronder Tokyo Marathon 1996, Sao Paulo Marathon 2002, Pan American Games 2003 én Hamburg Marathon 2004. Toch geniet Vanderlei Lima met name bekendheid vanwege de manier waarop hij de bronzen medaille op de marathon veroverde tijdens de Olympische Spelen in Athene 2004. In het warme Athene besloot Vanderlei Lima er halverwege vandoor te gaan, wat achteraf een uiterst goede tactiek bleek. Met minder dan 10 kilometer te gaan, sprong echter een dwaze Ierse priester het parcours op en duwde Vanderlei Lima richting de toeschouwers langs de kant. Op het moment van het incident had Vanderlei Lima een voorsprong van 48 seconden op zijn achtervolgers. Uiteindelijk bleef Vanderlei Lima positief denken en geloven in zijn kansen, wat hem de kracht gaf om alsnog de bronzen medaille te veroveren. De zeer sportieve manier waarop hij met dit incident omging, deed het Internationaal Olympisch Comité besluiten Vanderlei Lima te belonen met de Pierre de Coubertin medaille voor sportmanschap.

Noot voor de redactie (