Gemeente Alphen aan den Rijn


Connexxionbussen blijven rijden door het Stadshart

(11 juli 2006)

De bussen van Connexxion kunnen blijven rijden door het Stadshart van Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit de evaluatie van de proef in het Stadshart, waarbij de bussen van Connexxion door het voetgangersgebied rijden.

De bussen rijden stapvoets door het Stadshart en passen zich zo aan het verkeersgedrag van alle verkeersdeelnemers aan. Hierdoor is er geen verkeersonveilige situatie en staat niets de terugkomst van de lijnbussen in de weg. Het college heeft ingestemd met de conclusie van de evaluatie. Dit betekent een voortzetting van het huidige beleid dat door het Stadshart drie buslijnen, samen maximaal acht keer per uur (spits) tot drie keer per uur (buiten de spits) blijven rijden.

In het Masterplan van 1996, en de door de gemeenteraad in 2000 vastgestelde Structuurvisie Verkeer en Vervoer staat dat de buslijnen door het centrum rijden. Tijdens de bouw aan de Hoge Zijde is tijdelijk een alternatieve route voor de buslijnen van kracht geweest. Sinds eind 2005 rijden er weer bussen door het Stadshart over de Alphense Brug en de Castellumstraat. Bij de start van deze proef is afgesproken dat na een periode van drie maanden een evaluatie zou plaatsvinden. Deze evaluatie is inmiddels afgerond.

In de evaluatie is aandacht besteed aan de opmerkingen en ervaringen van veel partijen. Politie, bewoners, Connexxion, de Ouderenbond, Winkelstad Alphen de gemeente Alphen aan den Rijn hebben hun opmerkingen of bijdrage geleverd aan deze rapportage.

Een belangrijke constatering van alle partijen is dat er geen ongevallen zijn geweest. Wel zijn er diverse aandachtspunten genoemd. Een frequent voorkomende opmerking is de belijning van de busroute. Een ander aandachtspunt is de onoverzichtelijkheid van de beweegrichtingen en snelheden van alle verkeerdeelnemers.

De politie meldt dat in haar rapportage op dat de verkeerveiligheid niet heeft geleden door de komst van de lijnbussen in de stad. Connexxion heeft geen klachten ontvangen en de reizigers zijn tevreden. De aanvankelijk klachten van winkelend publiek en andere weggebruikers zijn afgenomen omdat men moest wennen.

Voor de start van de bouw van de Hoge Zijde reden de bussen over de Alphense Brug tussen de Aarhof en het station. Na deze evaluatie blijkt dat het mogelijk is om de bus terug te laten keren in het centrum van Alphen aan den Rijn.