Betreden berm in rivier bij de Baanhoek in Sliedrecht levensgevaarlijk (11-07-2006)

Op dit moment voert een aannemer in opdracht van Waterschap Rivierenland werkzaamheden uit om de dijk ter hoogte van de Baanhoek in Sliedrecht te verbeteren. De aannemer heeft in de rivier een brede berm aangelegd om materialen aan te voeren en het werk te kunnen doen. Het waterschap heeft waarschuwingsborden geplaatst en de berm met hekwerken afgesloten, omdat het betreden van de berm door onbevoegden levensgevaarlijk is. Desondanks wordt de berm regelmatig vooral door jongeren als speelterrein of hangplek gebruikt.

De aannemer rijdt regelmatig met vrachtwagens en kranen op de berm. Hierdoor kan ten onrechte de indruk ontstaan dat de berm voor iedereen veilig is, ondanks de waarschuwingsborden en hekken. Dit is echter niet het geval. Door de wisselende waterstanden, het zware verkeer en het feit dat de berm nog niet is afgewerkt, is het betreden van de berm door onbevoegden levensgevaarlijk. Bovendien start de aannemer op korte termijn met de plaatsing van damwanden, waardoor de berm plaatselijk instabiel kan worden.

De berm is niet alleen vanwege de veiligheidsrisico's voor onbevoegden. Het is tevens het werkterrein van de aannemer en ook om die reden ten strengste verboden te betreden.