FNV Bouw

Wouter Bos in de keet: wij komen niet aan levensloop en vroegpensioen bouw

"Vroegpensioen in zware beroepen moet gewoon mogelijk blijven." PvdA-fractieleider en toekomstig lijsttrekker Wouter Bos wond er dinsdag 11 juli in IJburg geen doekjes om: wie een leven lang heeft gebuffeld, hoeft niet door te gaan met werken tot hij bejaard van de steiger valt. Enkele weken geleden had Bos voor verwarring, en hier en daar verontwaardiging, gezorgd toen hij liet weten dat de levensloopregeling niet 'misbruikt' mocht worden voor een vervroegde pensionering. Maar volgens Bos is dat niet allemaal even correct in de media gekomen, zo legde hij uit aan bouwvakkers voor hun keet. Vóór 65 stoppen met werken moet mogelijk blijven als iemand zwaar werk heeft gedaan. Al kan de overheid in andere gevallen stimuleren dat er ook na die leeftijd wordt doorgewerkt, bijvoorbeeld door gunstige belastingfaciliteiten.

Vice-voorzitter en CAO-onderhandelaar John Kerstens van FNV Bouw tekent daarbij aan dat de bouw nu zo'n beetje de enige sector is waar werknemers het ook in de toekomst nog op hun 60e rustiger aan kunnen doen. De werkgevers in de bouw betalen de levensloop. "Het enige dat je daar als werknemer voor hoeft te doen, is je handtekening zetten. Maar dat wordt natuurlijk anders als de politiek daar een streep door zet", vertolkte hij de vrees van veel werknemers.

Maar volgens de PvdA-leider gebeurt dat niet onder een toekomstige 'premier Bos': "Van bestaande CAO-afspraken moet de politiek afblijven."

Bos herhaalde zijn standpunt dat de AOW moet meestijgen met de welvaart en dat de AOW-leeftijd op 65 jaar moet blijven en niet, zoals door andere partijen bepleit, naar 67 jaar moet. "Met name de mensen in zware beroepen zijn dan de klos." Volgens Bos is de PvdA nog aan het rekenen hoe de AOW-uitkeringen in de toekomst betaalbaar kunnen blijven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door rijkere bejaarden in de toekomst meer te laten bijdragen, waarbij mogelijk alle bestaande AOW-uitkeringen worden ontzien.

Ook zijn plannen om wat aan de aftrek van hypotheekrente te doen, zijn een heet hangijzer bij bouwvakkers van wie er veel een zelfverbouwde eigen woning hebben. Bos: "Dat zou enkel voor de echte rijken moeten gelden. De enige groep waar het wel wat minder voor zou mogen, zijn de mensen die nu in het allerhoogste belastingtarief vallen."

Bos blijkt gevoelig voor de vrees dat banen in de bouw op de tocht staan door het inhuren van illegale arbeid. Hij vindt dat de overheid daar harder tegen zou moeten optreden. "We zijn in Nederland ongelooflijk soft als het gaat om het aanpakken van werkgevers die illegale arbeid mogelijk maken. Het levert hen nu meer op dan de boetes kosten. Die boetes moeten dus omhoog", aldus de PvdA-leider.