Gemeente Hoorn


Ambitieus werkplan voor regionale leerwerktrajecten

Persbericht d.d.: 10 juli 2006

Onder het motto "Leren werkt, werk leert" hebben verschillende spelers op de arbeidsmarkt vorige week een ambitieus werkplan ondertekend om vóór oktober 2007 500 leerwerktrajecten te realiseren in diverse sectoren op mbo- en hbo-niveau. Dit is nodig omdat er anders snel een tekort dreigt te ontstaan aan goed middelbaar en hoger personeel in de Noordkop. Aangezien dit probleem ook in Hoorn en de regio speelt, is de gemeente Hoorn actief met het vergroten van arbeidsparticipatie van mensen met een uitkering, vrouwen en jongeren. Wethouder Jan de Boer: `Er is dringend behoefte aan goed opgeleide schoolverlaters. Daarom maakt het creëren van leer/werkplaatsen deel uit van het Hoornse collegeakkoord. Wij gaan daar geld en formatieplaatsen in stoppen.'

Uit onderzoek is gebleken dat er binnen afzienbare tijd substantiële tekorten aan goed middelbaar en hoger geschoold personeel in Noord-Holland Noord zullen zijn. De tekorten aan gekwalificeerd personeel zullen met name ontstaan in de sectoren Zorg, Metaal, Installatie, Elektrotechniek en Bouw. Tegenover tekorten aan gekwalificeerd personeel zullen in 2010 in deze regio forse overschotten aan laag- en ongeschoold personeel staan. De regio kent nu al weinig laaggeschoold werk. Daaraan zal de komende jaren nog minder behoefte zijn. Laag- en ongeschoold personeel zal ook in toenemende mate moeten concurreren met goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. Hierdoor dreigt bij een ongewijzigd beleid in de regio een overschot te ontstaan aan (te) laag gekwalificeerd personeel.

Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord is de initiatiefnemer voor het project waaraan onder meer werkgevers, onderwijsinstellingen, het CWI, de UWV en de regiogemeenten deelnemen. Het project, dat zich op werkenden en werkzoekenden vanaf 23 jaar richt, moet door een tijdige confrontatie van vraag en aanbod een deel van de huidige en toekomstige `mismatch' in Noord-Holland Noord oplossen dan wel minimaliseren.

Doel is de werkgevers bewust te maken van de verwachte tekorten, zodat zij meer banen en leerwerkplekken creëren. `Dit is tevens de grootste uitdaging' aldus wethouder Jan de Boer. Tegelijkertijd moeten onderwijsinstellingen flexibel inspelen op de scholingsvraag van werkgevers. En het CWI, de UWV en de regiogemeenten moeten werkzoekenden werven die aan de vraag van de werkgevers voldoen.

Om een blijvende infrastructuur in de regio te ontwikkelen, komt er een leerwerkloket waar alle partijen terecht kunnen voor vragen over onderwijs, competenties en leerwerkplaatsen. De Kamer van Koophandel en de 4 regionale CWI's gaan dit loket opzetten.
---