Universiteit Maastricht

11 juli 2006
Vernieuwingsimpuls voor acht UM-onderzoekers
NWO beloont 176 jonge onderzoekstalenten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte vandaag bekend dat 176 jonge onderzoekers een subsidie ontvangen in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Het gaat om de zogeheten Veni-subsidies voor jonge, pasgepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek (92 subsidies) en de Vidi-subsidies voor jonge, excellente wetenschappers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht en tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied behoren (84 honoreringen). Daarvan zijn er acht (4 Veni, 4 Vidi) werkzaam bij de Universiteit Maastricht (UM).

NWO ontvangt jaarlijks honderden aanvragen voor de Veni- en Vidi-subsidies. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. In totaal werden uiteindelijk 176 voorstellen (92 Veni en 84 Vidi) voor honorering geselecteerd, waarvan acht (vijf vrouwen en drie mannen) afkomstig van de UM.

De gehonoreerde UM-projecten richten zich op risicofactoren voor trombose (Vidi, Elisabetta Castoldi), verdeling van schaarste (Vidi, Bettina Klaus), psychose als gevolg van stress (Vidi, Inez Myin-Germeys), de reactie van gezonde hersenen op verstoringen (Vidi, Alexander Sack), de werking van hersenen bij meertaligen (Veni, Ingrid Christoffels), besluitvorming bij meningsverschillen (Veni, Franz Dietrich), ontstekingsmechanismen van leverschade bij obesitas (Veni, Ronit Sverdlov) en moleculaire processen bij pijn als gevolg van zenuwbeschadiging of -beklemming (Veni, Marc Daemen). Een uitgebreidere toelichting vindt u onderaan dit persbericht.

Veni-onderzoekers krijgen in totaal maximaal 208.000 euro over een periode van drie jaar. De Vidi-subsidie bedraagt maximaal 600.00 euro over een periode van vijf jaar. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit draagt ruim dertig procent bij. De Vernieuwingsimpuls kent drie subsidievormen: naast Veni en Vidi worden jaarlijks ook Vidi-subsidies verstrekt aan zeer ervaren onderzoekers. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Noot voor de pers:
Hieronder zijn korte beschrijvingen opgenomen van de gehonoreerde UM-projecten.
Voor meer informatie is de afdeling Communicatie& Relatiebeheer van de UM bereikbaar via 043 388 5222. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op Internet: http://www.pers.unimaas.nl/


---


-----
Overzicht gehonoreerde UM-projecten:

VIDI

Voorspelling van trombose kan beter
Dr. E. (Elisabetta) Castoldi (v) 17-04-1970, UM Biochemie Veneuze trombose wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke en verworven risicofactoren. In dit onderzoek wordt nagegaan welke factoren ervoor zorgen dat sommige dragers van een bepaalde risicofactor (bijvoorbeeld factor V Leiden) trombose krijgen terwijl anderen hun leven lang gezond blijven.

Hoe te verdelen, te handelen en te koppelen?
Dr. Ir. B.E. (Bettina) Klaus (v) 09-02-1968, UM Algemene Economie 1 Hoe werklast te verdelen binnen een team? Hoe wachtenden voor niertransplantaties te helpen met behulp van economische handelsmethoden? Hoe studenten te selecteren onder een numerus fixus? Het onderzoeksproject is erop gericht deze en vele andere gerelateerde vragen te beantwoorden.

Stress leidt tot psychose
Dr. I.Y.R. (Inez) Myin-Germeys (v) 11-04-1972, UM Psychiatrie en Neuropsychologie
Mensen die kwetsbaar zijn voor psychose reageren psychotisch op dagelijkse stress. Dit onderzoek gaat na wat er in de hersenen gebeurt wanneer kwetsbare mensen stress ervaren en onderzoekt of genetische factoren en vroegere traumatische ervaringen deze psychotische reactie op stress beïnvloeden.

Wat doet ons brein bij verstoring?
Dr. A.T. (Alexander) Sack (m) 09-10-1972, UM - Neurocognitie Verstoringen in de hersenen veroorzaken specifieke veranderingen in gedrag. Maar soms kan ons brein daarvoor compenseren. Dit onderzoek bestudeert hoe gezonde hersenen op (omkeerbare) verstoringen reageren. Welk gedrag wordt beïnvloed? Welke hersengebieden kunnen hiervoor compenseren, en op welke manier?

VENI

Controle over talen in de hersenen
Dr. I. K. (Ingrid) Christoffels (v), 11-07-1974, UM - Neurocognitie Hoe zorgen onze hersenen er voor dat we de ene of de andere taal kunnen spreken als we dat willen? Dit wordt onderzocht in gewone meertaligen, zoals de meeste Nederlanders, en in taalcontrole experts: simultaan tolken.

Besluitvorming bij meningsverschillen
Dr. F. (Franz) Dietrich (m) 07-02-1975, UM - Kwantitatieve Economie Besluiten worden vaak niet door een enkele persoon genomen, maar door een groep als geheel, bijvoorbeeld bij landelijke verkiezingen, of binnen een parlement. Maar binnen de groep kunnen de meningen uiteen lopen. Ik bekijk hoe zulke uiteenlopende persoonlijke meningen of belangen op een goede manier met elkaar kunnen worden verenigd tot een enkel collectief besluit.

Vette lever in beeld
Dr. R. (Ronit) Sverdlov (v) 22-04-1969, UM Moleculaire Genetica Obesitas leidt in veel gevallen tot een vette lever. Hierdoor kan er uiteindelijk permanente leverschade ontstaan. Dit onderzoek richt zich op de ontstekingsmechanismen, die niet alleen het ziekte proces verergeren, maar ook een belangrijke oorzaak zijn van type 2 diabetes.

Beklemmende vragen omtrent pijn
Dr. M.A.R.C. (Marc) Daemen (m) 30-04-1973, UM Neurochirurgie Pijn ten gevolge van een zenuw beschadiging of beklemming is vaak ernstig en moeilijk te behandelen. Moleculaire veranderingen in zenuwen en het ruggenmerg dragen bij aan zulke pijn. De onderzoekers beogen deze processen beter in kaart te brengen.