Gemeente Breukelen


Gemeente ontwikkelt visie op Wonen, Welzijn en Zorg

De gemeenteraad heeft ingestemd met de agenda voor het ontwikkelen van een visie en een actieprogramma wonen, welzijn, zorg. Dit is het startschot voor het traject om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, ook als men hulpbehoevend is of wordt. Daarvoor zijn voldoende geschikte woningen nodig, samen met voorzieningen van welzijn en zorg. De gemeente gaat nu, in overleg met betrokken partijen als de Seniorenraad, Platform Gehandicapten Breukelen, woningcorporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisatie een plan ontwikkelen.

Inspelen op ontwikkelingen

Het ontwikkelen van een visie en een actieprogramma is nodig om in te kunnen spelen op een aantal belangrijke ontwikkelingen, zoals de vergrijzing en de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Allereerst krijgt Breukelen, net als de rest van Nederland, te maken met een vergrijzende bevolking. Het aantal 65-plussers in Breukelen is in 2005 15% van het totaal van de bevolking. In 2015 is dat gegroeid naar 20%. Daarmee verandert niet alleen de kwantitatieve vraag, ook de kwalitatieve vraag wijzigt: mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar stellen daarbij wel eisen aan de woningen en aan de zorg en diensten die ze thuis geleverd kunnen krijgen.

Een andere relevante ontwikkeling is de invoering van de Wmo. Deze wet legt de verantwoordelijkheid voor een samenhangend en integraal beleid voor Wonen, Welzijn en Zorg bij de gemeente.

Een derde aanleiding voor het project Wonen, Welzijn en Zorg is dat externe partijen steeds nadrukkelijker vragen om een duidelijke regierol van de gemeente. Partijen willen helderheid waar de gemeente staat, vragen om een samenhangend beleid, waarover open overleg wordt gevoerd. Partijen op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg komen bijeen in het Lokaal Platform Breukelen waarvan wethouder Wisse voorzitter is.

De provincie Utrecht biedt de gemeente financiële ondersteuning voor dit traject.

Plan voor een toekomstbestendig Breukelen

De visie en het actieprogramma geven aan wat er nodig is en wat we willen in Breukelen voor de komende 10 jaar voor mensen met functiebeperkingen. Op basis hiervan kunnen concrete plannen worden gemaakt voor een goed aanbod van Wonen, Welzijn en Zorg in Breukelen. In het najaar gaat de gemeente hierover ook in gesprek met de bevolking.