Gemeente Schiedam


Tentoonstelling over Schiedamse interieurs in Stadswinkel

Tot 29 augustus 2006 is in de Stadswinkel in het Stadskantoor gratis de tentoonstelling Schiedamse interieurs 'De poëzie van een binnenruimte' te zien. Deze tentoonstelling wordt gehouden naar aanleiding van de actie Wij een foto, u een foto waarmee het Gemeentearchief het aantal interieurfotos in zijn collectie heeft kunnen uitbreiden.

Interieur als keuze

In de intimiteit van de eigen ruimte hebben het kastje van oma of de familiefotos een belangrijke betekenis. Ook al halen we meubels bij de kringloopwinkel, wat we neerzetten is een keuze. Het past en voelt als thuis. Bij het bekijken van een interieur spelen verschillende elementen een rol: licht, ruimte, de bewoner, de wijze van bewoning, de woonconventie van dat moment. Maar ook het invallende koele licht van het noorden of het warme, schaduwrijke licht van het zuiden, ornamentgebruik, stijl en kleur zijn bepalend. Sommige huizen hebben nog een verbinding met vorige generaties van bewoners. Ook regelgeving is van invloed op hoe ons huis er van binnen uitziet. In 1854 bepaalde de gemeente Schiedam dat elk huis een houten vloer en minstens twee kamers moest hebben. Dit gebeurde in de eerste bouwverordening van Nederland.

Tijdsbeeld

Interieurfotos geven een tijdsbeeld weer, voor de oplettende kijker bevatten zij een schat aan informatie. Ze stemmen tot nadenken over leven in een wereld zonder elektriciteit, waterleiding of televisie. Het spreekt dus voor zich dat interieurfotos ook een belangrijke plek verdienen in het Gemeentearchief, immers de bewaarder van de geschiedenis van de stad. Maar het Gemeentearchief heeft weinig interieurfotos van Schiedamse panden in zijn collectie.

Wij een foto, u een foto

Om iets te doen aan deze leemte in de collectie werd vorig jaar Wij een foto, u een foto begonnen. Deze actie houdt in dat iedereen in ruil voor een interieurfoto van een Schiedams pand een gratis afbeelding uit Skopeo kan bestellen. Skopeo is de beeldbank van het Gemeentearchief en bevat meer dan 27.000 afbeeldingen over Schiedam en Schiedammers. En de actie heeft resultaat gehad Tientallen nieuwe aanwinsten werden verkregen. Het archief is er blij mee en laat graag een selectie door middel van de tentoonstelling Schiedamse interieurs. De poëzie van een binnenruimte zien. Op deze bescheiden expositie zijn ook fotos te zien die al langer in het bezit van het Gemeentearchief waren.

Openingstijden

Schiedamse interieurs. De poëzie van een binnenruimte is gratis te bekijken in de Stadswinkel in het Stadskantoor van Schiedam, Stadserf
1. Openingstijden:

* maandag van 12 tot 16 uur

* dinsdag, woensdag en vrijdag van 8 tot 16 uur
* donderdag van 8 tot 20 uur

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.