Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cyber criminelen misbruiken sociale netwerken en weblogs om beveiliging te omzeilen.

Trojans met als doel om intellectuele eigendommen te stelen verzesvoudigd binnen een jaar

AMSTERDAM - 11 juli 2006 - MessageLabs heeft vandaag de resultaten van haar MessageLabs Intelligence Report over de maand juni bekendgemaakt. Daarnaast is een diepgaande analyse van de bedreigingen van het tweede kwartaal van 2006 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen afstappen van traditionele virus- en phishing aanvallen en steeds zich steeds meer richten op gerichte aanvallen. Daarnaast blijkt dat het aandeel van spam in het wereldwijde e-mailverkeer in juni steeg tot 64,8 procent, een toename met 6,9 % in vergelijking met de voorgaande maand. Bovendien blijkt dat criminelen technieken aan elkaar linken (spyware, spam, virussen en phishing), om zo nog doeltreffender te kunnen zijn.

Uit het onderzoek van MessageLabs blijkt verder dat spammers steeds vaker gebruik maken van nieuwe media als sms, web-based instant messaging, weblogs en sociale netwerken als MySpace.com om e-mailspambeveiligingen te omzeilen en doelgerichter te werk te gaan op basis van leeftijd, locatie en andere kenmerken van de slachtoffers. Deze trend vormt een toenemend probleem voor IT-managers die werken aan een betere controle en bescherming van de internettoegang in hun ondernemingen zonder dat de communicatiemogelijkheden van de werknemers hierdoor in het gedrang komen.

"De toenemende gelinkte technieken via e-mail, internet en IM, vormt in combinatie met de steeds verfijndere technieken een interessante nieuwe ontwikkeling. Op dit moment bevatten steeds meer e-mails en IM-berichten links naar websites waar malware of spyware automatisch wordt gedownload. Dit in tegenstelling tot de traditionele methode waar de malware aan het bericht zelf werd gehangen. Zo kan een onschuldig ogend mailtje al snel een bedreiging worden", aldus Mark Sunner, Chief Technology Officer van MessageLabs. "Net zoals we in het verleden spammers en virusschrijvers beschouwden als twee afzonderlijke groeperingen die snel samensmolten, merken we dat nu ook de verspreiding van spyware hieraan wordt toegevoegd. Spammers maken dus steeds vaker gebruik van spyware om hun aanvallen doeltreffender te maken."

Verzesvoudiging trojans in het afgelopen jaar

In juni bedroeg het wereldwijde aandeel van virussen in het e-mailverkeer van nieuwe en onbekende kwaadaardige bronnen bestemd voor geldige ontvangers 1 op 101 (1 procent), een daling met 0,5 % in vergelijking met de vorige maand. Wat het kwartaal betreft, was het aandeel 1 op 68 (1,5 procent), een daling met 0,7 % in vergelijking met het vorige kwartaal en een daling met 1,4 % in vergelijking met dezelfde periode in 2005. Ondanks deze dalende trend stelde MessageLabs een onrustwekkende verzesvoudiging vast van het aantal sterk doelgerichte aanvallen met trojans, die specifiek bedoeld zijn om intellectuele eigendommen te ontvreemden van ondernemingen en organisaties. De frequentie van dergelijke nog relatief zeldzame aanvallen is gestegen tot ongeveer een per dag. Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de frequentie een of twee per week.

Phishing: steeds doelgerichter

In juni is het aantal phishingaanvallen in vergelijking met de vorige maand gelijk gebleven. Eén op 531 e-mails (0,19 procent) bevatte een phishingaanval. Wat het kwartaal betreft, lag het aandeel op één per 377, een daling met 0,02 procent in vergelijking met het vorige kwartaal (1 op 356 of 0,28 procent). Ondanks de recente dalingen worden phishingaanvallen steeds doelgerichter nu meer en meer criminele organisaties hun aandacht verleggen van malware naar phishing. Dit blijkt duidelijk uit de kwartaal-op-kwartaalstijging met 6,5 procent van het aandeel van phishingaanvallen in alle via e-mail verspreide bedreigingen. Phishing-e-mails waren goed voor 18,6 procent van alle kwaadaardige e-mails die door MessageLabs in het tweede kwartaal werden onderschept. MessageLabs stelt ook een verdere daling vast van de 'scatter-gunbenadering' waarbij de e-mails in grote aantallen worden verzonden en een toename van meer subtiele, gerichte aanvallen.

In het Intelligence Report van MessageLabs voor juni/kwartaal 2 vindt u gedetailleerde informatie over bovenstaande trends en cijfers, plus meer specifieke geografische en verticale trends. U kunt het volledige rapport inkijken op http://www.messagelabs.com/Threat_Watch/Intelligence_Reports.

MessageLabs Intelligence is een bron van data en analysegegevens voor informatie over problemen, trends en statistieken omtrent messaging-beveiliging. MessageLabs biedt een grote verscheidenheid aan informatie over mondiale beveiligingsrisico's, gebaseerd op gegevens die vanuit onze controlestations overal ter wereld live worden doorgegeven.

Over MessageLabs

MessageLabs is een toonaangevende producent van geïntegreerde messaging- en internetbeveiligingsdiensten met meer dan 14 000 klanten die variëren van kleine bedrijven tot ondernemingen uit de Fortune 500 in meer dan 80 landen. MessageLabs biedt beheerde beveiligingsdiensten om de communicatie via e-mail, het internet en Instant Messaging te beschermen, te controleren, te coderen en te archiveren.

Deze diensten worden geleverd via de wereldwijde MessageLabs-infrastructuur met een 24/7-ondersteuning door beveiligingsdeskundigen. Hierdoor wordt een handige en rendabele oplossing gecreëerd voor risicobeheer en -reductie en zekerheid bij het uitwisselen van bedrijfsinformatie. Voor meer informatie kunt u terecht op www.messagelabs.com.

# # #

Contactpersonen voor de media:

Marco Diekstra, Weber Shandwick 070 312 10 85, mdiekstra@webershandwick.com

Kirsten Ackroyd, MessageLabs, +44 (0) 207 291 7939, kackroyd@messagelabs.com

Gertjan G.W.J. van Hardeveld

Weber Shandwick
Koninginnegracht 23
2514 AB The Hague
The Netherlands
Tel: +31(0)70 312 10 85
Fax: +31(0)70 364 37 70
Mobile: +31(0)6 212 239 93
www.webershandwick.nl