Aedes

Overgangskabinet Balkenende III terughoudend

11 juli 2006

Het derde kabinet Balkenende, dat steunt op een minderheid van CDA en VVD in de Tweede Kamer, is zich bewust van zijn positie en beperkingen. Met gevoelige dossiers wordt terughoudend en zorgvuldig omgegaan. Bovendien is de tijd tot de verkiezingen van 22 november 2006 beperkt. In de ledenbrief van 10 juli jl. zet Aedes de belangrijkste punten op een rij.

De prioriteiten van het kabinet Balkenende III zijn de indiening van een volwaardige begroting voor 2007, de behandeling van het Belastingplan en van het wetsvoorstel Werken aan winst. Het kabinet zet bij de belastingvoornemens in op de verlaging van de vennootschapsbelasting. Onderdeel hiervan vormt echter ook de voor corporaties minder aantrekkelijke regeling tot beperking van de afschrijving op commercieel vastgoed.

Onderwerpen over wonen werden in de regeringsverklaring van 7 juli jl. niet genoemd. Balkenende gaf aan dat bewindspersonen op hun eigen terrein zullen bezien of er voldoende steun is voor hun voorstellen. Belangrijke dossiers voor de corporatiebranche zijn de modernisering van het huurbeleid en de Interimwet betaalbaarheidsheffing, de beleidsvisie over de toekomst van woningcorporaties en het wetsvoorstel over de luchtkwaliteit.

Het debat in de Tweede Kamer dat volgde na de regeringsverklaring, leverde weinig nieuwe inzichten op. Er kwam geen duidelijkheid over de vraag welke dossiers wel of niet nog behandeld zullen worden. Dit zal pas in de loop van de komende maanden, vermoedelijk na de periode van het zomerreces, duidelijk worden.


* Brief aan leden over aantreden Balkenende III, d.d. 10 juli 2007 Alleen beschikbaar voor leden van Aedes