Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, augustus uitgave nr. 5 is uit

07/07/2006

In de MenSport uitgave van augustus ( v.a. 11 juli in de winkel) komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
Klassiek tandemrijden is kicken. Urbain van de Voorde zoekt in het mennen steeds de uitdaging en zet zijn stoere Orlowdravers daarom graag in tandem. Voor een klassiek rijtuig als het even kan. Want een marathonwagen mag dan praktisch zijn, in combinatie met een mooie tandemcart, bijpassende tuigage en een goed geklede koetsier op de bok, komt een tandemaanspanning toch het beste tot zijn recht. Interview en fotoreportage van Meike Merks.

Arabo-Fries Maestro verovert harten. In de genen van de Arabo-Friese hengst Maestro liggen naast de uitstraling en het barokke exterieur van de Fries, het uithoudingsvermogen en de gratie van een Arabisch volbloed verankerd. Geen wonder dat deze 'spannende cocktail' van zich doet spreken in de dressuurpistes en excelleert in de vaardigheid. Het aangespannen werk gaat Maestro zelfs zo gemakkelijk af, dat eigenaar Marcel Verschueren en vaste menner Vick Heyns overwegen om de jeugdige hengst, ondanks zijn gebrek aan ervaring, te starten op het Belgisch kampioenschap. Een portret van een geboren mentalent. Meike Merks maakte tekst en foto's.

Veilig paardenvervoer door jaarlijkse keuring. In de serie `Paardenvervoer' verscheen in de vorige uitgave een artikel over de verschillen in het gebruik van vrachtwagens en trailers. In dit tweede deel gaat het vooral over veiligheids aspecten en daarin zijn truck en trailer elkaars partner. Maar, terwijl vrachtauto's net als personenauto's elk jaar gekeurd moeten worden, zijn trailers en koetsoprijwagens van die plicht vrijgesteld. Wel is de eigenaar van een aanhangwagen verplicht het materiaal goed te onderhouden, maar gebeurt dit ook in de praktijk? Wat valt er nu eigenlijk allemaal te keuren aan een trailer?
Tekst en foto's: Marlies Reerink en Henk Geurtsen.

De lengtebuiging bestaat niet. Een paard dat op de volte gaat, loopt in de juiste stelling en lengtebuiging, waarbij de achtervoeten treden in de sporen van de voorvoeten. Zo moet het zijn en zo staat het in de regels voor de dressuur. Dat een paard een superbeweeglijke hals heeft en met zijn mond zijn bekken kan raken, hebben we allemaal wel eens gezien. Het paard lijkt wel een bolletje elastiek, maar hoe elastisch is hij eigenlijk in zijn ribbenkast? De Amerikaanse Nancy Nicholson, een vergevorderd dressuurruiter én bioloog, deed een biomechanisch onderzoek naar de werkelijke buiging van de rug voor de Miami University Oxford in Ohio. Op grond van dat onderzoek publiceerde ze dit jaar een boek: Biomechanical Riding and Dressage: A Rider's Atlas. Hoe dat onderzoek werd gedaan en wat de uitkomsten waren, is ook voor de dressuurmensport van groot belang.
Tekst en foto's: Madeleine Calkoen. De tekeningen zijn van dr. Nancy Nicholson.

Wat is er mis met onze veterinaire keuring? De KNHS en de (inter)nationale wedstrijdmenners zijn het grondig oneens over de wijze waarop de paarden na afloop van de wedstrijd veterinair worden gekeurd. Menners betitelen de huidige KNHS-keuringswijze als onwerkbaar en leidend tot paardonvriendelijke behandeling en willen dat hun paarden volgens de FEI-regels worden gekeurd. De KNHS heeft een onderzoek lopen naar het functioneren van de huidige regelgeving en wil, in afwachting van de uitkomsten daarvan, de regels handhaven zoals ze zijn.
Meike Merks sprak met topmenner Riny Rutjens, veterinair Eric van Breda en coordinator mennen KNHS Cinto Prosperi.

`Wij mennen met goedgekeurde ruinen'. Tobias Bücker en zijn vader Bernhard draaien al jaren mee in de hoogste regionen van de internationale mensport, elk in hun eigen discipline. Dat is geen toeval, de bekende 'Deutsche Gründlichkeit' waarmee ze elke training aanpakken en de onvoorwaardelijke steun van hun medefamilieleden ligt ten grondslag aan hun succes. Albertine Nannings maakte het interview.

Kuilgras en kuilhooi zijn veilig. Kuilgras is niets anders dan gras dat bewaard, of liever geconserveerd, wordt voor de winterfoerage. Oorspronkelijk was hooi de beste manier om gras te conserveren, maar met de ontwikkeling van nieuwe machines, verpakking en opslag is het mogelijk geworden om meer gras in de vorm van kuilgras te bewaren, dan met gebruik van de kostbare opslag op hooizolders, hooibergen en in hooischuren. Wat eens alleen binnen de mogelijkheden van boeren lag, is nu ook mogelijk voor paardeneigenaren. Dus kan nu iedereen zijn paard of pony kuilgras voeren.
Tekst en foto's van Madeleine Calkoen.

Spelbreker van zomerplezier. Zwiepende staarten en schuddende manen, in de wei of tijdens het werken met paarden. We zijn weer beland in het seizoen van de vliegen. Ze kunnen heuse spelbreker zijn van het zomerplezier. Insecten zijn voor paarden en pony's én hun eigenaren vaak een ware plaag. Gelukkig is er in de meeste gevallen wel iets tegen te doen. Soms is de last met simpele middelen te verlichten, maar er zijn ook vliegen die vragen om complexe of drastische maatregelen. Artikel en beeldmateriaal van Job van Haaften.