Ingezonden persbericht


Flinke groei vacatures in eerste half jaar 2006

Monster Employment Index stijgt in 6 maanden tijd met 37 procent

Amsterdam, 11 juli 2006 ­ Het aantal online vacatures in Nederland is in de eerste helft van 2006 sterk gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index ­ de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg in juni met 4 punten naar een nieuwe piek van 159. Hij ligt hiermee 43 punten hoger dan begin van dit jaar, een toename van 37 procent. Van alle sectoren groeide de financiële dienstverlening het hardst in de afgelopen 6 maanden.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.

De Index steeg in juni voor de vijfde maal op rij en bereikte daarmee het hoogste punt sinds het begin van de meting in 2004. Vergeleken met 12 maanden geleden staat de Index nu 56 punten hoger. "De positieve ontwikkeling van de arbeidsmarkt gaat hand in hand met de groei van de economie en de daling van de werkloosheid," aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. "Vooral de laatste 6 maanden ontwikkelde de arbeidsmarkt zich sterk. Het ziet er wat dat betreft gunstig uit voor werkzoekend Nederland."

Financiële dienstverlening
De grootste groei in het eerste half jaar deed zich voor in de Financiële Dienstverlening. De Index van deze sector steeg in 6 maanden tijd van 91 naar 160, een groei van maar liefst 69 punten. Ook de Horeca (+ 66) en de Bouw (+59) lieten een flinke groei van het aantal vacatures zien. In alle sectoren was het eerste half jaar een stijging waar te nemen. Bij de Telecomsector was hij met een lichte toename van 3 punten het laagst.

Gemeten over de afgelopen maand nam vooral de vraag toe naar professionals in de categorie Opleiding & Training (+16 punten). Ook Transport & Logistiek (+14), HR (+12) en Horeca (+7) stegen sterk de afgelopen maand. De sector Productie en Industrie kende eveneens een groei (+6) en laat sinds januari een positieve trend zien. De Vries: "Dit sluit goed aan bij de positieve geluiden van de ondernemers uit deze sector die volgens het CBS sinds 2000 niet meer zo positief zijn over de toekomstige productie en over de orderpositie."

De groei van het aantal vacatures deed zich in alle regio's van Nederland voor, maar was het sterkst in de regio Zuid. Met een groei van 6 punten zag deze regio de vijfde duidelijke stijging op rij. Ook Noord groeide sinds begin van dit jaar onafgebroken, en steeg de afgelopen maand met 5 punten. Midden/Oost herstelde van een terugval in juni en steeg met eveneens 5 punten naar 163, de hoogste piek van alle regio's. West/Randstad steeg licht met 2 punten, maar kende hiermee ook een vijfde stijging op rij.

Groei Europese Index
De Europese Index kende voor het eerst in twee maanden tijd ook weer een stijging (+5). Vooral Groot-Brittannië (+17) en Zweden (+12) waren verantwoordelijk voor deze groei. Frankrijk groeide ook (+7), terwijl Duitsland gelijk bleef. Gemeten over het eerste half jaar was Nederland met een groei van 43 punten duidelijk het beste jongetje van de klas. Groot-Brittannië (+24) en Frankrijk (+19) volgen ons land op bescheiden afstand. Net als Zweden (+13) en Duitsland (+9).

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse naar de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88 indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van acht fulltime onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel ruim 40.000 vacatures en 650.000 CV's. Per maand kent de site ruim 1.400.000 unieke bezoeken (mei 2006).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 26 locale websites, gevestigd in 24 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster®. Het bedrijf is ook eigenaar van TMP Worldwide, een van de grootste arbeidsmarktcommunicatiebureaus in Noord-Amerika. Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.300 medewerkers in 25 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index.

Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (