Eigen Huis: Amsterdamse erfpacht duurste van Nederland

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 10 juli 2006

Eigen Huis: Amsterdamse huiseigenaren betalen iedere vijftig jaar tot 2,5 keer de grondwaarde

Aanpassing verouderd erfpachtsysteem dringend gewenst

Vereniging Eigen Huis roept Amsterdam op om niet langer -tegen de landelijke trend in- vast te houden aan haar dure, ondoorzichtige en rigide systeem van erfpacht. Uit onderzoek door RIGO Research en Advies in opdracht van Vereniging Eigen Huis blijkt dat Amsterdamse erfpachters veruit het meeste betalen van alle erfpachters in Nederland. Het Amsterdamse erfpachtstelsel moet daarom dringend op de schop. Eigen Huis vindt dat huiseigenaren de mogelijkheid moeten krijgen om de grond waarop hun huis staat te kopen, danwel om voor eeuwigdurende erfpacht te kiezen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Amsterdamse varianten voor erfpachtbetaling voor consumenten niet te doorgronden zijn. Daarom moet Amsterdam per direct haar verantwoordelijkheid nemen en huiseigenaren actief, in begrijpelijke termen en met rekenvoorbeelden informeren over de forse prijsverschillen van de aangeboden erfpachtvarianten. Pas dan weet de huiseigenaar waar hij aan toe is.

Aanleiding voor het erfpachtonderzoek is de aanhoudende stroom klachten die de Vereniging Eigen Huis uit gemeenten met erfpacht bereikt. RIGO onderzocht het effect van de verschillende vormen van erfpacht op de woonlasten van de bewoners.

De hoofdstad blijkt in ons land koploper te zijn in haar onverzettelijkheid en ondoorzichtigheid van haar erfpachtbeleid. De Amsterdamse erfpachter is het slechtst af en moet de gemeente iedere vijftig jaar tot 2,5 maal de volledige waarde van de grond waarop zijn huis staat vergoeden. Na afloop van deze termijn is hij nog steeds geen eigenaar van de grond, maar moet hij weer van voor af aan gaan betalen, op basis van de nieuwe, hogere grondwaarde. Dit terwijl de grondprijzen in Amsterdam al tot de hoogste van ons land behoren. Vergeleken met Utrecht en Den Haag is de Amsterdammer, bij eenzelfde grondwaarde, 16% tot 46% duurder uit. Bij een grondwaarde van 150.000 euro kan dit verschil oplopen tot 82.500 euro.

De gemeente blijft ernstig in gebreke in haar voorlichting over de gevolgen van de vijf verschillende betalingsvarianten die zij haar inwoners voorschotelt. Deze varianten zijn te beschouwen als complexe financiële producten. De individuele huiseigenaar kan niet beoordelen welke optie voor hem nog het 'meest gunstig' uitpakt. Eigen Huis vindt dat Amsterdam direct moet stoppen met het aanbieden van de duurste erfpachtvarianten, die alleen maar de kas van de gemeente spekken. Vereniging Eigen Huis en RIGO vinden daarnaast dat de gemeente invulling moet geven aan haar zorgplicht zoals die is opgenomen in de Wet financiële dienstverlening. Zij moet haar bewoners goed en zorgvuldig voorlichten over de vaak grote financiële verschillen tussen de erfpachtmogelijkheden. De vereniging vindt dat ook makelaars en notarissen hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Deze beroepsgroepen spelen immers een belangrijke rol in het koop- en beslissingsproces van Amsterdamse huizenkopers.

In Amsterdam staan ongeveer 80% van de woningen op erfpachtgrond. Voor de gemeente is daar een groot financieel belang mee gemoeid. Op de gemeentebalans staat maar liefst 3 miljard euro aan vooruitbetaalde erfpacht en dit bedrag groeit jaarlijks. Daarnaast ontvangt Amsterdam ieder jaar zo'n 100 miljoen aan erfpachtbetalingen (canon) van huiseigenaren.


---