Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VINCI Energies slaat dubbelslag

~ Overname Methec en Promatic Group maakt Actemium marktleider in industriële automatisering ~

Eindhoven, 11 juli 2006 - VINCI Energies Netherlands, onderdeel van het Franse VINCI heeft flinke ambities in de industriële automatisering in de Benelux. Om die kracht bij te zetten heeft het bedrijf zowel de snel groeiende IT-dienstverlener Methec uit Dieren, als de Belgische Promatic Group, overgenomen. Beide bedrijven zullen gaan acteren binnen het Actemium-netwerk van VINCI Energies, dat in 18 Europese landen actief is. Directeur Ad Parmentier van VINCI Energies Netherlands spreekt van strategische overnames, die niet alleen een verdere verbreding en verdieping brengen in industriële automatisering en plant design, maar ook een entree bieden op de Belgische markt.

Methec in Dieren is een sterk groeiende organisatie met 70 medewerkers die ruime kennis en ervaring heeft in totaaloplossingen voor identificatie, registratie en optimalisering van goederenstromen. De focus van het bedrijf ligt steeds op efficiencyverhoging en beheersbaarheid van de interne logistiek door de werkvloer naadloos te koppelen met het ERP-systeem. Als systeemintegrator verzorgt Methec naast softwarematige oplossingen voor de automatisering van de processen en de bijbehorende informatiesystemen ook de hardwarematige infrastructuur. Daarbij richt het bedrijf zich op de markten Manufacturing, Warehousing, Logistics en OEM solutions. Methec is in 1962 onder de vlag van Brinkman & Germeraad ontstaan als gespecialiseerde werkmaatschappij. Het bedrijf gaf invulling aan de toenemende vraag naar industriële automatiseringsoplossingen. Methec heeft daarmee al ruim 40 jaar ervaring. De laatste jaren functioneerde het bedrijf, na een management buy-out, zelfstandig.

De Promatic Group is een stabiel groeiend en toonaangevend bedrijf met 130 medewerkers die verdeeld zijn over vestigingen in Aalter, Ath en Angleur. Daarnaast heeft het bedrijf een Nederlandse vestiging in Oirschot. De onderneming is actief op het gebied van advies, ontwerp en realisatie van industriële automatiseringsprojecten. Zij biedt totale automatiseringsoplossingen aan, inclusief ontwerp en software-ontwikkeling voor de automatisering van productieprocessen en machines. Deze software-ontwikkeling omvat de hele productie omgeving, van ERP via MES tot op de werkvloer. Naast de realisatie van projecten is de Promatic Group ook actief in de verkoop van o.a. Siemens, Rockwell en Westermo producten en verzorgt zij gespecialiseerde trainingen op het gebied van industriële automatisering. Promatic is vooral actief in het food-, pharma-, chemical en metaalsegment. VINCI Energies ziet tal van synergievoordelen nu de Promatic Group nauw zal samenwerken met haar Nederlandse bedrijven en met de Actemium business units in het noorden van Frankrijk.

Bij de overname nu door VINCI van de beide bedrijven gaan zeker geen banen verloren. Ook het huidige management, onder leiding van Kurt Kämper bij Methec en Philip Ostyn bij de Promatic Group, blijft op haar plaats. Er is door geen van de partijen een overnamesom bekend gemaakt. Directeur Ad Parmentier van VINCI Energies Netherlands wil wel kwijt, dat hij de aanwinst van Methec en de Promatic Group voor zijn bedrijvencluster van groot belang acht. VINCI Energies brengt steeds meer van haar bedrijven die zich richten op industriële klanten, binnen het Actemium-netwerk. Zo acteert inmiddels het Nederlandse Wieringa consultants & engineers onder de brand-naam Actemium en zal ook Lintronics (onderdeel van de Van der Linden Groep) hiertoe gaan behoren. Met de recente acquisities beschikt Actemium nu over een toppositie in de hoogwaardige industriële automatisering en plant design in Nederland en België. Parmentier verwacht, dat door synergie-effecten en de toegang tot de Europese markt, de stabiele groei van Methec en de Promatic Group nog verder zal aantrekken.

VINCI Energies Netherlands houdt kantoor in Eindhoven en is onderdeel van het Franse VINCI, dat een omzet heeft van ¤ 24 miljard. De omzet van Vinci Energies bedraagt ¤ 3,5 miljard. Deze wordt in totaal in 20 landen gerealiseerd door 27.000 medewerkers, verdeeld over 700 business units. In Nederland en België is VINCI Energies actief onder de namen: Actemium, Axians, Graniou, Van der Linden Groep en G+H Montage. De bedrijven leggen zich toe op infrastructuur, industriële processen, installatietechnieken en telecommunicatie.

# # #