Ingezonden persbericht


Persbericht

Joure, 11 juli 2006

Unieke samenwerking met geestelijke gezondheidszorg

Persbericht

Friese gemeente biedt alle kansarme
WWB-gerechtigde inwoners nieuwe toekomst

Joure - De Friese gemeente Skarsterlân voert sinds kort een opvallend sociaal beleid dat zich richt op een nieuwe toekomst voor tot nu toe kansarme inwoners. Het beleid kenmerkt zich door een consequente aanpak, waarbij niemand wordt uitgesloten. Kansarme inwoners die onder de regeling vallen zijn verplicht 30 uur per week maatschappelijke zinvolle activiteiten te verrichten. Door bovendien een uniek samenwerkingsverband met de GGZ-Friesland vallen daar nu ook (ex)-psychiatrische patiënten onder. De eerste resultaten van dit beleid, uitgevoerd onder de moeilijkst bemiddelbaren, onder wie alcohol-, drugs- en gokverslaafden, zijn nu al een succes.

De gemeente Skarsterlân heeft dit beleid ontwikkeld, omdat in de oude situatie langdurig werklozen en moeilijk bemiddelbaren vaak aan hun lot werden overgelaten door een gebrek aan juiste voorzieningen. De gemeente geeft dit beleid voorrang om ook die burgers die, om wat voor reden dan ook, buiten de boot zijn gevallen, weer aan boord te trekken. Deze groep inwoners, met vaak zeer complexe privé-problemen en schulden, krijgt binnen de gemeente een serieuze en nieuwe kans voor reïntegratie in de samenleving. Er wordt veel in hen geinvesteerd en van hen wordt verlangd dat zij vervolgens in zichzelf investeren. De gemeente Skarsterlân, in het hart van Friesland, kent weliswaar geen grootstedelijke problematiek, maar stelt dat veel middelgrote gemeenten of plattelandsgemeenten met vergelijkbare problemen kampen.

Voor wat, hoort wat
Bij de uitvoering van het beleid geldt het principe 'voor wat, hoort wat'. Dat betekent dat alle langdurig werklozen, ook de alcohol-, drugs- en gokverslaafden en (ex)-psychiatrische patiënten, verplicht worden om maximaal 30 uur in de week zinvolle maatschappelijke activiteiten te verrichten. Wie weigert deel te nemen kan rekenen op een gedeeltelijke of gehele stopzetting van de uitkering. Door samenwerkingsverbanden die de gemeente met welzijns- en gezondheidsorganisaties heeft gesloten kunnen de verslaafden en (ex)-psychiatrische patiënten bovendien rekenen op intensieve begeleiding. Deze laatste groep verricht de werkzaamheden met behoud van uitkering. Zowel de gemeente Skarsterlân als de GGZ-Friesland spreken van een unieke situatie, omdat het voor het eerst is dat op deze wijze en op deze schaal een dergelijk intensief project wordt uitgevoerd.

Zinvol
De alcohol- en drugsverslaafden in het 'voor wat, hoort wat'-beleid verlaten het uitkeringstraject bij de sociale dienst en krijgen een arbeidsovereenkomst in het zogeheten Reax-project. Vanuit een bedrijfspand op het bedrijventerrein in Joure worden diverse maatschappelijke activiteiten verricht. Door een consequente aanpak en het gestaag groeiend aantal deelnemers, wordt dit project nu al een succes genoemd. Deelnemers in dit Reax-project ervaren hun bezigheden als zinvol, komen op tijd op hun werk en hebben er plezier in.

Klussenfabriek
Met inzet van de lokale wsw-organisatie, Empaselect, gaan langdurig werklozen weer aan de slag in het meest recente project van de klussenfabriek. Dit project, waarvoor eveneens een bedrijfspand op het Jouster industrieterrein is ingericht, gaat nog deze week van start. Ook dit deelproject richt zich op reïntegratie in de samenleving, waarbij de deelnemers na een langdurige thuissituatie weer overschakelen naar een werkritme met de bijbehorende verplichtingen. Naar verwachting zullen op termijn 80 tot 100 mensen hier diverse zinvolle activiteiten gaan verrichten. Vanuit dit project kunnen deelnemers via een reïntegratiebedrijf weer naar de reguliere arbeidsmarkt doorstromen. Naast deze werkbegeleiding door Empatec wordt door de lokale welzijnsorganisatie Miks persoonlijke begeleiding geboden aan de deelnemers.