European Union



CJE/06/55

11 juli 2006

Pers en Voorlichting

PERSCOMMUNIQUE nr. 55/06

11 juli 2006

Arrest van het Hof van Justitie in zaak C-13/05

Sonia Chacón Navas / Eurest Colectividades SA

Het Hof spreekt zich voor het eerst uit over het begrip "handicap" in de zin van de richtlijn betreffende gelijke behandeling in arbeid en beroep

Het Hof licht de regels betreffende ontslagbescherming van gehandicapten nader toe.

Chacón Navas werkte bij Eurest, een onderneming gespecialiseerd in catering. In oktober 2003 ging zij met ziekteverlof en het zag er niet naar uit dat zij haar werk op korte termijn zou kunnen hervatten. In mei 2004 heeft Eurest haar ontslagen en haar een vergoeding aangeboden.

Daarop heeft Chacón Navas een vordering tegen Eurest ingesteld. Aangezien ziekte vaak kan leiden tot een onomkeerbare handicap, is de Spaanse rechter van oordeel dat werknemers tijdig op basis van het verbod van discriminatie op grond van handicap dienen te worden beschermd. Hij heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen dan ook een aantal vragen voorgelegd over de interpretatie van de richtlijn tot instelling van een algemeen kader voor gelijke behandeling in arbeid en beroep. Deze richtlijn heeft tot doel, op het gebied van arbeid en beroep een algemeen kader te creëren ter bestrijding van discriminatie op grond van godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid zodat in de lidstaten het beginsel van gelijke behandeling toegepast kan worden.

Het Hof overweegt om te beginnen dat het door de richtlijn ingestelde algemene kader ter bestrijding van discriminatie op grond van handicap van toepassing is op ontslag.

Aangezien het begrip "handicap" niet wordt omschreven door de richtlijn, die dienaangaande evenmin verwijst naar het recht van de lidstaten, dient dit begrip autonoom en uniform te worden uitgelegd. Het begrip "handicap" in de zin van de richtlijn dient te worden opgevat als een beperking die met name het gevolg is van lichamelijke, geestelijke of psychische aandoeningen en die de deelneming van de betrokkene aan het beroepsleven belemmert.

Door het gebruik van het begrip "handicap" in artikel 1 van de richtlijn heeft de wetgever bewust gekozen voor een term die verschilt van de term "ziekte". Een eenvoudige gelijkstelling van de twee begrippen is dus uitgesloten.

Het Hof heeft vastgesteld dat het belang dat de gemeenschapswetgever hecht aan maatregelen ter aanpassing van de werkplek aan de handicap, aantoont dat hij gevallen op het oog had waarin de deelneming aan het beroepsleven gedurende een lange periode wordt belemmerd. Een beperking kan dus slechts als een "handicap" worden opgevat indien het waarschijnlijk is dat zij van lange duur is.

Richtlijn 2000/78 bevat geen enkele aanwijzing dat werknemers worden beschermd door het verbod van discriminatie op grond van handicap zodra zij een of andere ziekte opdoen.

Een persoon die uitsluitend wegens ziekte door zijn werkgever is ontslagen, valt dus niet binnen het algemene kader dat de richtlijn heeft geschapen ter bestrijding van discriminatie op grond van handicap.

Wat de ontslagbescherming van gehandicapten betreft, merkt het Hof vervolgens op dat de richtlijn zich verzet tegen een ontslag wegens een handicap dat, rekening houdend met de verplichting om in redelijke aanpassingen voor gehandicapten te voorzien, niet gerechtvaardigd wordt door het feit dat de betrokken persoon niet bekwaam, in staat en beschikbaar is om de essentiële taken van zijn functie uit te voeren.

Ten slotte is het Hof van oordeel dat ziekte als zodanig niet kan worden beschouwd als een bijkomende discriminatiegrond naast de andere door richtlijn 2000/78 verboden gronden.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt.

Beschikbare talen: CS, DE, EL, EN, ES, FR, HU, IT, NL, PL, PT, SK, SL

De volledige tekst van het arrest is op de dag van de uitspraak te vinden op de internetpagina van het Hof
http://curia.eu.int/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=NL&Submit=rechercher&n umaff=C-13/05
vanaf ongeveer 12.00 uur.

Voor nadere informatie wende men zich tot de heer Stefaan Van der Jeught.
Tel: 00 352 4303 2170 Fax: 00 352 4303 3656
---

Richtlijn 2000/78/EG van de Raad van 27 november 2000 tot instelling van een algemeen kader voor gelijke behandeling in arbeid en beroep (PB L 303, blz. 16).