Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 182 JAB
Datum: 12 juli 2006

Provincie bij stremmingen goed voorbereid met
nieuw Omleidingsrouteplan

Provincie Fryslân is regelmatig genoodzaakt tijdens wegwerkzaamheden, evenementen of calamiteiten wegvakken van provinciale wegen af te sluiten. Vervolgens dient het doorgaande verkeer adequaat te worden omgeleid. Met het door Gedeputeerde Staten vastgestelde 'Omleidingsrouteplan provinciale wegen' is vooraf bekend welke omleiding ingesteld kan worden bij afsluiting van een wegvak. Deze routes zijn aangewezen in overleg met de Friese gemeenten en Rijkswaterstaat. De taken en verantwoordelijkheden, rechten en plichten van de wegbeheerders worden daarnaast in afspraken vastgelegd.

Gedeputeerde T. Baas: "Bij wegafsluitingen proberen we het probleem eerst lokaal op te lossen, bijvoorbeeld door plaatsing van een tijdelijke verkeersregelinstallatie. Daarna gaan we pas over tot het instellen van een omleiding. In dat geval leiden we het verkeer normaal gesproken over provinciale- of Rijkswegen. Ons hoofdwegennet is echter dusdanig 'grofmazig' dat dit tot grote omrijdafstanden leidt. Hierdoor ontstaat er veel sluipverkeer op wegen die daar niet op berekend zijn. En dat leidt weer tot verkeersonveilige situaties in de dorpen langs de sluiproutes. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom hebben we in het Omleidingsrouteplan korte(re) routes en een aantal duidelijke uitgangspunten vastgesteld." Het gaat om de volgende uitgangspunten:
. Zoveel mogelijk mijden van bebouwde kommen;
. Zo weinig mogelijk obstakels (m.n. wegversmallingen); . Geen beperkingen voor wat betreft aslasten, hoogte en breedte etc. van voertuigen; . Voorkeur voor route met vrijliggend fietspad en een minimale wegbreedte van 6 meter; . Voorkeur voor route die niet is opgenomen in streekvervoer; . Voorkeur voor route die niet 'kruist' met een route voor het streekvervoer; . Indien mogelijk: route kiezen met asfalt/betonverharding; . De afstand zoveel mogelijk beperken.

Afwijkingen
De vastgestelde routes zijn overigens niet per definitie de omleidingen die tijdens werkzaamheden worden ingesteld. Gemeenten of Rijkswaterstaat kunnen immers tijdens provinciale werkzaamheden ook eigen wegwerkzaamheden hebben gepland, waardoor de route uit het Omleidingsrouteplan niet beschikbaar is. In overleg kan daarom afgeweken worden van de aangegeven omleidingsroutes of kunnen aanvullende maatregelen worden getroffen. In het najaar komt de digitale Omleidingsroutekaart beschikbaar op de provinciale website, zodat andere wegbeheerders en ook hulpdiensten zoals politie en brandweer deze kunnen raadplegen.


---- --