Onderzoek in Retail: begrip van DNA klanten essentieel voor succes

De huidige moderne consument wil worden aangesproken op zijn DNA, de `genetische blauwdruk' van zijn gedrag en kenmerken. De retailer moet het DNA leren begrijpen om een vertaalslag te kunnen maken naar zijn formule.

Publicatiedatum 11 July 2006

Inzicht in de perceptie en waarden van de consument is bepalend voor het commitment en de overlevingskansen van de retailer. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek Trends in Retail 2006.

Het onderzoek Trends in Retail: (Re-)connect the consumer wordt jaarlijks uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Capgemini. Het rapport beschrijft de trends voor de komende vijf jaar en geeft aan hoe retailers hierop kunnen inspelen. Voor het onderzoek zijn 55.000 huishoudens ondervraagd over de mate van aansluiting van de retailer op de consument en het (koop)gedrag.

Voor een integraal en totaal begrip van de klant is het noodzakelijk inzicht te krijgen in de perceptie van de consument rond criteria als prijs, kwaliteit, waarde, service en product. "De tijd van naast de klant staan of op afstand volgen is voorbij, de retailer moet in de klant kruipen. Alleen op die manier kan commitment worden gerealiseerd", aldus Bert Keizer, retailspecialist Capgemini. Daarbij blijkt dat gepercipieerde waarden belangrijker worden dan reële waarden. De consument acteert vanuit de totale perceptie: de som van elementen als uitstraling, sfeer, winkel en reclame-uitingen."Nu wordt een groot potentieel, door die formules opgebouwd, niet benut. Er wordt onvoldoende energie gestoken in het daadwerkelijk begrijpen en committeren van de consument, terwijl juist dit zich bij kansrijke formules in klinkende munt zal uitbetalen."

De belangrijkste trends uit het onderzoek, manifesteren zich in de volgende gebieden:

Consumentenbewusteloosheid versus consumentenbekwaamheid De consument is niet meer `te lezen' aan de hand van de traditionele indeling van groepen. Trends en hypes nemen een steeds belangrijker plaats in, wat zich vertaalt in diffuus aankoopgedrag. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen consumentenbekwaamheid en consumentenbewusteloosheid. In het eerste geval weet de winkelier de klant daadwerkelijk vast te houden. In het tweede geval lijkt de klant loyaal, maar is niet gecommitteerd en vertoont vluchtig aankoopgedrag.

Opkomst van screenagers
De groep die een steeds belangrijkere rol inneemt zijn de screenagers. Deze trendsetters van 13 tot 29 jaar zijn in alle branches dominant en vormen vaak de belangrijkste groep beïnvloeders van het aankoopgedrag van anderen, ook buiten de eigen leeftijdsgroep. Ze verzetten zich tegen sturing; als ze het gevoel hebben gemanipuleerd te worden, zijn ze weg. En ze willen duidelijkheid: "Bij vage winkels koop ik niet".

Extreem statementgedrag en Scenario Living
Een andere duidelijke trend is extreem statementgedrag. Het dragen van één merkgebonden kledingstuk vormt het statement. Eén enkel kledingstuk is daarvoor voldoende, het overige is van ondergeschikt belang. Verder verwordt Scenario Living tot een niet langer te negeren element binnen brede groepen. Bij bepaald gedrag horen belevingen en ook merken en winkels.

Van beleving en life style naar Insperience
Een andere belangrijke trend van vorig jaar, beleving, life style en experience als basis voor bezoek en aankoop, is overgegaan in Insperience, een combinatie van inspiratie en experience. "Kopers willen winkelen niet alleen beleven, maar tevens inspiratie opdoen en aangezet worden tot beleving.

Van etnomarketing naar de urbane aanpak
Zowel screenagers als niet-westerse allochtonen zijn trendsetters. Toch worden de allochtone consumenten nog steeds goeddeels genegeerd. Zij blijken veel minder gevoelig voor acties en reclame. Leuke, herkenbare en nieuwe producten geven de doorslag. Van belang is ook dat producten voor allochtonen en autochtonen in dezelfde winkel worden aangeboden. Daarop loopt etnomarketing nu stuk. Aparte producten of winkels voor allochtonen hebben geen toekomst meer, urban producten of winkels wel.

Uitersten van gemak, genot en gewin wordt opgezocht De winkelier moet een keuze maken bij profilering op gemak, genot of gewin of een combinatie daarvan om zo aansluiting te vinden bij de consument. De consument verkiest waarde boven prijs en is daarbij gevoeliger voor gepercipieerde dan reële waarden. Hij wil verrast worden door vernieuwende, andere producten en concepten. Dit vereist innoverend vermogen van de retailer.

Formules laten kansen liggen
De consument voelt zich door veel formules niet begrepen en vraagt om een heldere positionering, voordat hij zich wil committeren. De prestatieverschillen tussen formules in dezelfde branche worden groter en het beschikbare potentieel wordt onvoldoende aangesproken. Er is loyaliteit, maar geen commitment en juist commitment zal in de toekomst verder terrein winnen.

Re-connect award
In het kader van het Trends in Retail rapport is tevens onderzocht welke retailer in het afgelopen jaar de grootste sprong heeft gemaakt als het gaat om aansluiting met de consument qua sfeer, instore media, innovatief assortiment en nieuwe doelgroepen. Bouwmarktketen Praxis kwam dit jaar als winnaar naar voren en ontving daarom de Capgemini Re-Connect Award 2006.

Foto: Praxis-directeuren Rob Klifman en Ad Wolters (links) ontvingen op officiële wijze de Re-Connect Award uit handen van retailspecialisten Paul Visser en Bert Keizer van Capgemini.

Over Capgemini

Capgemini, een van de meest toonaangevende aanbieders van consulting-, technology- en outsourcingdiensten ter wereld, werkt op een unieke manier samen met zijn klanten. Deze werkwijze noemt Capgemini de "Collaborative Business Experience". Door zich te richten op gezamenlijk succes en het behalen van aantoonbare toegevoegde waarde helpt Capgemini bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën, het optimaal benutten van de mogelijkheden van technologie, en te groeien als gevolg van een krachtige samenwerking. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 61.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2005 een omzet van 6,9 miljard euro. Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.nl.capgemini.com.

Meer informatie en rapport

Capgemini, Lucas Stassen, woordvoerder
Mobiel: 06 417 25 315
E-mail: lucas.stassen@capgemini.com