NEN


Norm voor de bepaling van de zuurgraad (pH) in water en slib

Delft - NEN heeft een nieuw normontwerp gepubliceerd voor de bepaling van de zuurgraad (pH) in water en slib.

In deze norm is onderscheid gemaakt tussen nauwkeurige metingen en minder nauwkeurige metingen (routinemetingen). Verder is het meetbereik vergroot. In de oorspronkelijke norm liep dit van pH 4,0 tot pH 9,5. In de nieuwe norm is het meetgebied vergroot naar pH 1,0 tot pH 13. Met name vergroting aan basische zijde is noodzakelijk om een nauwkeurige pH-meting van eluaten van bouwstoffen mogelijk te maken.

Het normontwerp maakt deel uit van een serie van normen en praktijkrichtlijnen voor de monsterneming en het chemisch, fysisch en microbiologisch onderzoek van water en slib. De normen zijn bedoeld voor gebruik door laboratoria die betrokken zijn bij de controle en analyse van water en slib. De methoden worden onder meer toegepast om te toetsen of water voldoet aan de eisen die zijn gesteld in de wet en regelgeving.

Het normontwerp is een herziening van NEN 6411:1981 "Water - Bepaling van de pH" . Door samenvoeging met NPR 6616:1982 is het toepassingsgebied uitgebreid met vloeibaar slib. Het normontwerp zal daarmee ook NPR 6616:1982 "Water en slib - Routinebepaling van de pH" vervangen. In het normontwerp zijn prestatiekenmerken opgenomen, die uit enquêtering zijn verkregen.

Commentaar mogelijk
Omdat het bij de nieuwe norm om een document in ontwerp gaat, kan iedere belanghebbende commentaar op de inhoud geven. Commentaren worden gebruikt bij de vaststelling van de definitieve norm.

Informatie
Inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces is te krijgen bij Hieke Reijnhoudt, NEN-Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl.