Ingezonden persbericht


Persbericht

Operatie Jong: Kabinet kiest voor het kind centraal te stellen

Den Haag, 11 juli 2006

Steven van Eijck, commissaris Jeugd- en jongerenbeleid, kan zich zeer vinden in de kabinetsreactie op zijn Sturingsadvies "Koersen op het kind". Deze reactie heeft staatssecretaris Clemence Ross (VWS) op 7 juli aangeboden aan de Tweede Kamer. Het kabinet kiest voor het centraal zetten van het kind, versterkt de rol van gemeenten in het jeugdbeleid en neemt in haar reactie de meeste aanbevelingen over. Het kabinet wil bijvoorbeeld wil bijvoorbeeld komen tot een geïntegreerde indicatieprocedure voor (jeugd)zorg en speciaal onderwijs. Dit voorkomt dat jeugdigen en ouders langs veel loketten moeten.

Van Eijck: "Het kabinet geeft aan de samenwerking tussen verschillende instanties al verbeterd is en het kabinet geeft aan dat ze nog een aantal vervolgstappen wil maken gedurende deze nog korte regeringsperiode. Ik zie het als absolute winst dat het kabinet duidelijk maakt dat zij gedurende deze regeringsperiode nog een aantal zaken zal oppakken. Jammer is dat dit kabinet nog maar beperkte tijd heeft om al deze punten op te pakken en uit te voeren. Daarom is het van groot belang dat al zo veel mogelijk voor de volgende kabinetperiode in de steigers wordt gezet. Doordat het kabinet nu een deel van de implementatie zelf ter hand neemt, heb ik besloten het op 26 april 2006 aangekondigde Sturingsadvies deel 2 te focussen op de financiële kant en enkele elementaire bouwstenen voor het volgende kabinet. Dit advies wil aan het eind van deze zomer aanbieden."

Punten uit het Sturingsadvies "Koersen op kind" die het kabinet de komende resterende maanden wil realiseren:
- Versterken van de positie van gemeenten bij de geïndiceerde zorg.
- Bundeling van taken op het terrein van opvoed- en opgroeiondersteuning in Centra voor Jeugd en Gezin. Zo worden het kind en/of de ouders eerder en sneller in de eigen omgeving geholpen.
- De Zorg- en Adviesteams (ZAT's) worden het samenwerkingverband van alle relevante uitvoerende partijen. Het aantal ZAT's is de afgelopen jaren fors gestegen. De meerderheid van gemeenten en scholen vinden dat de ZAT's adequaat en doeltreffend handelen.
- De gemeente bestuurlijk verantwoordelijk te maken voor de centra voor Jeugd en Gezin en de ZAT's.
- Zorgen voor één geïntegreerde indicatieprocedure bij (jeugd)zorg en speciaal onderwijs. Dit voorkomt dat jeugdigen en ouders een opeenstapeling van bureaucratische procedures moeten doorlopen.
- Verbetering van de informatie-uitwisseling over jeugdigen in de jeugdketen door de verwijsindex. Deze ICT-toepassing wordt rond komende jaarwisseling geïntroduceerd.
- Versterking van informatie op individueel kindniveau door het elektronisch kinddossier jeugdgezondheidszorg.
- Van start laten gaan van de Jeugdmonitor in 2007 om beter zicht op hoe het gaat met de Nederlandse jeugd. Hierdoor worden knelpunten inzichtelijk, waardoor gericht gewerkt kan worden aan verbetering voor kinderen.

Noot voor de pers:
Woordvoerder Operatie Jong: Peter Lamers, 070 3765950