Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie
Datum 11 juli 2006
Kenmerk 098

Persbericht
Situatie Bos en Lommerplein

Het College van B&W en het dagelijks bestuur van Stadsdeel Bos en Lommer hebben besloten het volledige complex rond het Bos en Lommerplein te evacueren. Aanleiding hiervoor is dat aanvullend onderzoek volgens de deskundigen van stadsdeel en gemeente uitwijzen dat het complex niet veilig is. De evacuatie behelst 90 woningen, 27 winkels, een bibliotheek, maatschappelijke dienstverlening en een aantal kantoorfuncties waaronder het stadsdeelkantoor.

De evacuatie zal reeds vanavond worden ingezet. Bewoners wordt, indien nodig, tijdelijke opvang geboden. Nog niet duidelijk is hoe lang het complex ontruimd zal blijven.

Een en ander volgt uit een incident begin februari waarbij een verzakking plaatsvond aan het dek van de parkeergarage van het Bos en Lommerplein, tevens het marktplein. Spoedig daarna werd geconstateerd dat er sprake was van onvoldoende wapening in een aantal betonnen draagnokken. Met extra maatregelen en beperkingen met betrekking tot het gebruik en de belasting van het plein, kon het marktplein open blijven.

Wel werd in opdracht van eigenaar Fortis aanvullend onderzoek verricht naar de rest van de constructie. De resultaten daarvan leiden er nu toe dat de gemeente en het stadsdeel niet langer de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het openhouden van het complex. Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Directie Communicatie

Pb-098