Gemeente Schiedam


Jet Crielaard behangt deze zomer Schiedamse bibliotheken en boekhandels

De Schiedamse bibliotheken en boekhandels worden binnenkort behangen. Dat wil zeggen: gedeeltelijk met kunst. Poëzie voor boven de bank is de titel van een expositie van handgeschreven gedichten op behang. Hieraan nemen 32 dichters uit Nederland en België deel. Directeur Karin Visser van de Bibliotheek Waterweg zal op 13 juli de openingshandeling verrichten.

De bijzondere tentoonstelling is een creatie van Jet Crielaard, die hiermee al eerder de belangstelling trok in Amsterdam, Groningen en Den Haag. Crielaard (31) noemt zichzelf beeld- en woordkunstenaar. Zij studeerde aan de Haagse Kunstacademie, aanvankelijk in de richting Grafiek en later in Schilderen. Al tijdens haar studie begon zij met kleine exposities en sindsdien breidt haar netwerk zich uit. Het idee voor Poëzie voor boven de bank heeft zij te danken aan de Bouke Bottelier van de Amsterdamse galerie Joghem. Hij vroeg haar iets te organiseren met dichters, omdat zij daar eerder een expositie had geopend met voordrachten.

"Ik bedacht me dat een aantal mensen kunst benadert alsof het thuis boven de bank moet hangen", vertelt Jet. Dat is jammer want dan zie je het niet; dan hangt het kunstwerk achter je. Ik heb me afgevraagd of net zoveel mensen poëziebundels in de kast hebben staan die ze niet lezen. Door o.a. die vraag ontstond zowel het concept als de titel van de expositie. De expositie is een soort drie dimensionale bundel die niet boven de bank noch in de kast past. Je kunt er doorheen wandelen, lezen en kijken. Een groot aantal dichters heeft alleen geschreven, een klein aantal heeft werk gemaakt van beeld.

Luchtschrijven

Jet Crielaard is altijd op zoek naar het combineren van beeld en woord, zodat ze allebei goed tot hun recht komen Er zit steeds groei in. De laatste tijd maak ik installatieachtige dingen. Ik heb bijvoorbeeld een lucht schrijf installatie gemaakt. In de lucht schrijf je andere dingen dan op metaal, op hout of op een A-viertje. Het luchtschrijven gebeurt met handschoenen. Op mijn website www.jetjeskunst.nl kun je het bekijken, aldus Jet die nu weer bezig is met een ander evenement. Ik heb een egel gemaakt. Hij probeert de letter r te vernietigen omdat hij geen regel wil zijn.

De behangkunst in Schiedam blinkt uit door originaliteit. Er is bijvoorbeeld een deelnemend kunstenaar die een reep behang van meer dan drie meter nodig heeft. Iemand anders koos als titel van zijn gedicht Rauhfaser. Weer een andere inzender stelde zich voor dat hij zelf behang was en heeft van daaruit geschreven. Hoe dan ook, het is een gerenommeerde lijst van deelnemers geworden. Een aantal van de dichters (soms tegelijk beeldend kunstenaar) is al lang of pas gedebuteerd. Bij de opening zullen verschillende dichters hun poëzie voordragen. Jet Crielaard praat het aan elkaar.

Informatie

De expositie Poëzie voor boven de bank wordt geopend op donderdag 13 juli om 19.30 uur in de Bibliotheek aan het Stadserf te Schiedam. De tentoonstelling loopt tot 30 augustus en is naast het Stadserf - ook te zien in de Bibliotheek Noord en bij de lokale boekhandelaren. Aan de activiteit wordt meegewerkt door het bekende Schiedamse kunstenaarsduo SAGE en Theo Reyman, Communicatieprojecten.