Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 10 juli 2006

Officiële oplevering nieuwbouwproject Albatros en kunstonthulling.

Donderdag 13 juli 2006 onthullen stadsdeelvoorzitter Rob Post (Amsterdam-Noord) en Jaap van Gelder, directeur van De Key, de kunstwerken van nieuwbouwproject Albatros. Albatros is een vooruitstrevend nieuwbouwproject op de hoek van de Johan van Hasseltweg en de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord, ontworpen door hvdn architecten. Tevens wordt deze middag de oplevering gevierd van de 130 appartementen, een tandartspraktijk, een diensten- en gezondheidscentrum en 112 parkeerplaatsen.

Albatros is de opmaat voor de ontwikkeling van de Van Hasseltzone in Amsterdam-Noord. Deze zone concentreert zich rondom het metrostation 'Meeuwenei' van de toekomstige Noord-Zuidlijn. Door de opstapeling van functies; ondergronds parkeren, buurtvoorzieningen, vestiging van bedrijven en de concentratie van wonen in de vier torens (lamellen) wordt het stedelijk karakter gebroken en worden groene tussenruimten gecreëerd. Albatros speelt in op de groeiende woonmarkt in Amsterdam-Noord.

'Alsof er tuintjes aan het gebouw zijn toegevoegd'

Aan kunstenaars Gijs Frieling en Rob en Brenda Clemens werd de opdracht verstrekt een kunstwerk te creëren die een bijdrage levert aan de uitstraling van het gebouw en daarmee aan de openbare ruimte en de leefomgeving. Het kunstwerk bestaat uit negen vitrinekasten met daarin wandschilderingen van Gijs Frieling. Zijn inspiratie is de ornamentiek uit de volkskunst, het Ikat-weefsel uit Indonesië en de Romaanse fresco's uit de Middeleeuwen. De samensmelting van deze drie opvattingen geven een kleurig en eigentijds beeld; 'alsof er tuintjes aan het gebouw zijn toegevoegd'. De samenwerking met Rob en Brenda Clemens, die een computergestuurd lichtontwerp met verglijdend gekleurd licht toevoegden, zorgt voor een dynamisch en poëtisch beeld. Bij daglicht ziet men de wandschildering maar bij avondlicht ziet men telkens in kleur veranderende schilderijen.

De kunstwerken zijn mede mogelijk gemaakt door bijdrages de opdrachtgevers en alle bij de bouw betrokken partijen: Stadsdeel Amsterdam-Noord, Woonstichting De Key / De Principaal, hvdn architecten, Bouwbedrijf van der Waal, Wolter en Dros, Aquatherm, TBI techniek, Elsenga Installatietechniek, Bouwadviesbureau Strackee, Euro - Deur en Dirks Bouwbegeleiding.


---