Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nieuwendammers in beeld

Unieke tentoonstelling in Nieuwendam

Op donderdag 13 juli opent portefeuillehouder Welzijn, Kees Diepenveen, om 13.15 uur de openbare tentoonstelling Nieuwendammers in woonzorgcentrum Evean De Kimme. Nieuwendammers is een tentoonstelling over de persoonlijke geschiedenis en diversiteit van verschillende bewoners van Nieuwendam-Noord. De wijk bevindt zich in een periode van herstructurering, met als doel het verbeteren van het woongenot in de wijk en het creëren van allerlei voorzieningen voor haar bewoners. De tentoonstelling is onderdeel van verschillende initiatieven van stadsdeel Amsterdam-Noord om ook aandacht te besteden aan de sociale kant van de herstructurering.

Elke bewoner van Nieuwendam heeft zijn eigen geschiedenis, verhaal, leefgewoontes en favoriete plekken in Nieuwendam-Noord. Van jong tot oud, van oud-bewoner tot nieuwkomer, van Surinaams tot Marokkaans, iedereen heeft vanuit zijn of haar achtergrond een eigen kijk op Nieuwendam. Op acht locaties in Nieuwendam-Noord nodigen acht Nieuwendammers iedereen uit om een kijkje te nemen in hun levensloop en dagelijks leven. Bezoekers kunnen op deze manier enkele Nieuwendammers leren kennen. En misschien zo ontdekken dat ze met sommige mensen meer gemeenschappelijk hebben dan ze van tevoren hadden gedacht.

De persoonlijke geschiedenis van de bewoner wordt in de tentoonstelling telkens in verband gebracht met de geschiedenis van Nieuwendam-Noord. Ook de plekken in Nieuwendam die een bijzondere betekenis voor de bewoners hebben, worden belicht.

Het is mogelijk om de gehele tentoonstelling te bekijken door, aan de hand van een routekaart, een wandeltocht te maken door de wijk. Over ongeveer drie maanden worden de verhalen van deze eerste acht Nieuwendammers vervangen door de geschiedenis van acht andere bewoners. Er zal dan een nieuwe routekaart beschikbaar worden gesteld.

De acht bewoners nodigen de bezoekers als het ware uit om een kijkje te nemen in hun leven. Elke bewoner is levensgroot gefotografeerd en staat in de deuropening van zijn of haar huiskamer. Aan de achterkant van de deur staat bovenaan het persoonlijke verhaal van de bewoner beschreven. Daaronder is de persoonlijke tijdlijn van de bewoner afgezet tegen een tijdlijn van Nieuwendam-Noord. Op 'kinderhoogte' is een persoonlijk prikbord met fotomateriaal afgebeeld en daaronder staat een kaartje van Nieuwendam waarop de locaties van de andere tentoonstellingsdeuren weergegeven zijn.