Waterschap Brabantse Delta


Waterschap stelt verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater

Waterschap Brabantse Delta stelt vanaf donderdag 13 juli 2006 een verbod in om oppervlaktewater te onttrekken uit de sloten en andere watergangen in de omgeving van Roosendaal, Wouwse Plantage en Halsteren. Dit betekent dat in de betreffende gebieden geen oppervlaktewater meer gebruikt mag worden om het land te besproeien. Het is nog niet bekend hoe lang het verbod van kracht blijft.

Waterschap Brabantse Delta heeft een verbod afgekondigd voor het onttrekken van oppervlaktewater uit de volgende waterlopen rond Roosendaal: Bakkersbergleiding (inclusief Krampenloop), Molenbeek (onder andere Molenbeek, Maartensloop, Eldersche Turfvaart en omleiding Tolberg) en Rissebeekstelsel (onder andere Rissebeek, Engebeek, Bieskensloop, Haiinkbeekje en Spuitendonksebeek). Het verbod geldt ook voor de Bleekloop bij Wouwse Plantage en De Ligne bij Halsteren.

Het verbod geldt voor deze beken en alle sloten die hiermee in verbinding staan. Dat betekent dat hier geen water meer uit gepompt mag worden, bijvoorbeeld om het land te beregenen.

Schade aan planten en dieren in sloten
Tot deze maatregel is besloten omdat door de aanhoudende droogte en de huidige weersverwachting de waterstand in deze waterlopen gedaald is of verder dreigt af te nemen. Een te lage waterstand in sloten, beken en rivieren kan leiden tot zuurstoftekort. Het water warmt ook op wat vissterfte tot gevolg kan hebben. Uiteindelijk kan de sloot droogvallen waardoor ook waterplanten en andere (water)dieren sterven.

In de rest van het werkgebied van het waterschap is de situatie (nog) niet zodanig dat daar ook een verbod ingesteld wordt voor het onttrekken van oppervlaktewater.

---