Gemeente Den Haag

Archeologie met je mobieltje!

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) neemt op 13 juli 2006 een nieuwe archeologische wandelroute door het centrum van Den Haag in gebruik. De route is onderdeel van het gemeentelijke project 'Archeologie in uw buurt'. Dit project maakt informatie over archeologische vondsten in Den Haag voor iedereen toegankelijk, onder andere aan de hand van wandelroutes. Wandelaars kunnen daarbij een kaart of routeborden als gids gebruiken, maar de route-informatie is ook te raadplegen op de mobiele telefoon.

Het bijzondere van de nieuwe wandelroute is dat hij langs de plekken gaat waar het dorpje "die Haghe" is ontstaan. Daar zijn tal van vondsten gedaan uit de 13de eeuw en later. Zoals een bedelaarspenning uit 1600 uit de Voldersgracht, een pijpaarden beeldje van een engel met tekstrol uit de 16de eeuw en nonnen van het Agnietenklooster aan het Westeinde uit de 15de eeuw. Wethouder Marnix Norder: "Het leuke is dat je dat wat zich normaal gesproken onder de grond afspeelt, nu al wandelend door de stad kunt ontdekken".

Wie een mobiele telefoon met I-mode of Wap bezit, kan via http://www.denhaag.nl/arch op zijn mobieltje afbeeldingen en informatie bekijken over opgravingen en vondsten die ter plekke gedaan zijn. De website www.denhaag.nl/archeologie geeft verder onder 'Archeologie in uw buurt' via de kaart van Den Haag informatie over archeologische vindplaatsen in de stad. Klik op een vindplaats en er verschijnt een afbeelding van de opgraving of van de bijzondere vondsten die er werden gedaan.

Wie liever wandelt met een papieren routekaart, kan deze gratis ophalen bij het gemeentelijk ContactCentrum in het stadhuis.