Gemeente Harderwijk


`Dichter bij de stad': Harderwijk krijgt poëzieroute

Steden als Leiden en Leeuwarden hebben er al één, maar ook Harderwijk krijgt hem binnenkort: een poëzieroute in de binnenstad. Een twaalftal stenen tableaus in de openbare bestrating gaan de binnenstad in cultureel opzicht verder verfraaien. Het initiatief voor de route `Dichter bij de stad' is genomen door literaire kring Apollo, die in 2006 twintig jaar bestaat. De poëzieroute was genoemd als één van de aandachtspunten in de Binnenstadsvisie die de gemeenteraad 15 december 2005 vaststelde.

De start van de poëzieroute kon gemaakt worden door financiële bijdragen van VVV, Harderwijk Vooruit, Burger Weeshuis en het bedrijfsleven. De gemeente heeft de randvoorwaarden geschapen om deze route mogelijk te maken. Gezamenlijk met Apollo is onder meer gekeken naar de locaties, de vormgeving en het juiste materiaal voor de in steen gefreesde dichtregels. Met de keuze van de gedichten heeft de gemeente zich niet bemoeid, daar heeft Apollo zich over gebogen. Gekozen is voor toegankelijke gedichten die een groot publiek kunnen aanspreken. Een aantal gedichten accentueert op poëtische wijze een bepaalde Harderwijker locatie. Ook worden er gedichten opgenomen van auteurs die een relatie hebben of hadden met Harderwijk.

De poëzieroute door de Binnenstad van Harderwijk zal beginnen bij het VVV/ANWB-kantoor aan de Bleek, waar ook de plattegrond en het toelichtende boekje bij de route verkrijgbaar zijn. Ook op de website www.literairekringapollo.nl is straks informatie te vinden over de poëzieroute.

De voor de plaatsing van de tableaus vereiste zogenaamde aanlegvergunning is deze week aangevraagd. Meer informatie hierover vindt u bij de officiële publicaties (week 28). Het is de bedoeling de aanleg van deze eerste fase van de Harderwijkse poëzieroute nog dit najaar te realiseren.

In het najaar gaan Apollo en de gemeente in overleg over een tweede fase van de poëzieroute. Die staat gepland voor 2007 en zal bestaan uit het aanbrengen van een aantal gedichten op diverse gebouwen, uiteraard in afstemming met belanghebbenden en eigenaren.