Gemeente Giessenlanden


Snelheidsremmer Stationsweg

Bewoners van de Stationsweg in Arkel verzochten Giessenlanden om maatregelen te treffen voor het vergroten van de verkeersveiligheid. In overleg met deze bewoners is half december 2005 een verkeersremmer geplaatst. Deze zogenaamde mushrooms zijn voor een proefperiode van een half jaar geplaatst. 27 juni vond de evaluatie plaats en is geconcludeerd dat de mushrooms een duidelijke bijdrage aan het verhogen van de veiligheid leveren. Er is echter ook veel individuele overlast bij de direct omwonende. Daarom is besloten de mushrooms te verwijderen. Uit de proefperiode blijkt dat:

- de verkeersmaatregel effectief is, de snelheid omlaag ging en gemiddeld 92% zich aan de maximaal toegestane snelheid houdt;
- de verkeersveiligheid verhoogd is door de verkeersmaatregel;
- het verkeer zich in de proefperiode aangepast heeft aan de mushrooms;
- de mushrooms (overdag) trillingen en geluidsoverlast voor de direct omwonende veroorzaken;
- schade aan de woningen als gevolg van de mushrooms niet mogelijk is.

Bewoners hebben wel begrip voor de hinder die de andere bewoners ondervinden en gezamenlijk zijn ze het er over eens dat de mushrooms verwijderd moeten worden. Tijdens de evaluatie-avond is nadrukkelijk aangegeven dat dit wel met zich meebrengt dat de snelheid weer toeneemt en de verkeerssituatie onveiliger wordt. Ook is aangegeven dat de gemeente op dit moment geen andere mogelijkheden heeft voor het treffen van een andere/nieuwe verkeersmaatregelen.