Gemeente Ede

nummer 146 / Ede, 13 juli 2006

verkeersbesluit na de vakantie gepubliceerd

College ziet gevolgen van facelift Bellenstein onder ogen

In 2005 heeft de gemeenteraad besloten een bedrag ter beschikking te stellen voor de opwaardering van de het winkelcentrum Bellestein. Voor een nadere uitwerking heeft de gemeente samen met een vertegenwoordiging van ondernemers en bewoners de werkgroep Opwaardering Bellestein samengesteld. In de werkgroep zijn plannen gemaakt voor de herinrichting van het winkelplein. Tijdens de bijeenkomsten bleek dat naast een facelift voor het plein ook de parkeercapaciteit een heet hangijzer is. Op piekmomenten blijkt de parkeercapaciteit van het winkelcentrum ontoereikend voor de bewoners en het winkelend publiek. Daarom zal de gemeente circa twintig parkeerplaatsen extra aanleggen aan de zuidzijde van het plein (ontsluiting vanaf de Loevestein). Daarnaast voert het college een blauwe zone in voor een gedeelte van het parkeerterrein. Het daartoe strekkende verkeersbesluit wordt na de vakantie gepubliceerd.

Door de opwaardering van de Bellestein wordt in de toekomst een hogere bezettingsgraad van het parkeerterrein verwacht. Ook de vestiging van supermarktketen Lidl trekt extra bezoekers. Door de ontwikkeling van het complex Pollestein kan eveneens tijdelijk, tijdens de bouw, extra overlast op het parkeerterrein ontstaan.
De gemeente heeft daarom besloten om op een gedeelte van het parkeerterrein van Bellestein een blauwe zone in te voeren. In totaal zullen er ongeveer 200 parkeerplaatsen worden voorzien van een blauwe streep.
Volgens de tellingen van uitgevoerde parkeeronderzoeken zijn er dan nog voldoende vrije parkeerplaatsen over voor de bewoners, de ondernemers van de Bellestein en de werknemers van de omliggende bedrijven (RVS). Door een betere spreiding van de langparkeerders op het terrein wordt er geen overloop naar de omliggende straten verwacht.
Het instellen van een blauwe zone is een publieksvriendelijke maatregel om langparkeerders te weren. Op parkeervakken die voorzien zijn van een blauwe streep is het parkeren slechts toegestaan als er een parkeerschijf in het voertuig zichtbaar aanwezig is en de maximale parkeerduur niet overschreden is.
Op de overige parkeervakken (zonder blauwe streep) mag gewoon geparkeerd worden en geldt geen maximum parkeertijd. Voordat de blauwe zone definitief wordt ingevoerd is nog een verkeersbesluit noodzakelijk. Het voorgenomen besluit wordt ter inzage gelegd en gepubliceerd in Ede Stad. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk reacties worden ingediend door belanghebbenden.
---