LTO Noord


Geurtwet toch aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op 7 juli jl. de nieuwe geurwet goedgekeurd. De wet is een verbetering ten opzichte van de huidige sitiuatie. Belangrijk is dat de verschillende activieiten die plaatsvinden in de buitengebied elkaar nu veel minder in de weg zitten. Door inbreng van LTO is de wet op belangrijke punten verbeterd.

De nieuwe geurwet gaat gelden voor heel Nederland, al zijn de normen in de veearme provincies wat strenger dan in de meer geconcentreerde gebieden. In tegenstelling tot het verleden zijn er nog maar twee omgevingscategorieën, binnen en buiten de bebouwde kom. Het maakt dus niet meer uit of dichtbijzijnde geurgevoelige object een burgerwoning, een camping of een horecagelegenheid is. Die worden allemaal evenzwaar beschermd. Alleen voor woningen bij veehouderijbedrijven geldt een nog lichtere bescherming.

Gemeenten kunnen onderbouwd afwijken van de standaardnormen en deze soepeler of strenger maken. Met name in de
landbouwontwikkelingsgebieden zijn de soepelere normen ook noodzakelijk om voldoende bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken. Belangrijk is bovendien dat de wet de ruimte geeft aan milieuvriendelijke technieken. Investeren in reductie van geur geeft extra ruimte voor bedrijfsontwikkeling.

Op aandringen van LTO zijn de volgende punten in de wet aangepast en leiden deze tot extra ontwikkelruimte voor agrarische bedrijven geleid.

* Woningen bij Veehouderijbedrijven die gestopt zijn na 19 maart 2000 blijven beschouwd worden als veehouderijwoning en worden geen burgerwoning;

* Bij een overbelaste situatie mag een ondernemer bij investeringen in het milieu 50% gebruiken voor extra dieren;
* Geurgevoelig object is beperkt tot het gebouw en dat betekent dat bijvoorbeeld bij golfbanen de rand van
het restaurant/bar/clubhuis gemeten wordt en niet de rand van de Green;

* In de Veearme gebieden gebieden kunnen gemeenten, zonder volledige onderbouwing, de normen oprekken tot de normen van de concentratiegebieden;

* Bij ministeriële regeling wordt bepaald dat bij uitloop van dieren de rand van het gebouw bepalend is en niet de rand van de uitloop.

Donderdag 13 juli 2006