Gemeente Maassluis

DCMR en Shell eens over investeringsprogramma voor verminderen incidenten

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

De DCMR Milieudienst Rijnmond en Shell hebben afspraken gemaakt over extra investeringen in de utiliteitsvoorzieningen op het Shell-complex in Pernis. Het gaat om investeringen op het gebied van de elektriciteitsvoorziening, de perslucht, het stoomsysteem, het koelwater- en brandwatersysteem en de fakkels. DCMR had bij Shell aangedrongen op deze extra maatregelen na een serie incidenten bij de raffinaderij het afgelopen jaar.

Investeringen en verbeteringen in organisatie

Shell heeft op 11 juli in het afsluitende overleg een programma gepresenteerd dat een bijdrage levert aan het terugdringen van het aantal incidenten. Dit programma omvat vooral investeringen in technische voorzieningen. De technische installaties en het onderhoud voldeden al aan de eisen. Het extra pakket maatregelen moet ervoor zorgen dat de utiliteitsvoorzieningen betrouwbaarder worden, waardoor de kans op incidenten afneemt. Shell heeft een functionaris aangesteld die speciaal belast is met coördinatie op deze voorzieningen op het complex. Met de investeringen is de komende jaren een bedrag van tientallen miljoenen euro's gemoeid.

Serie incidenten

De gedeputeerde handhaving, Leen van der Sar en de gedeputeerde milieu van de provincie Zuid-Holland, tevens voorzitter van de DCMR, Erik van Heijningen en de directeur van Shell Nederland Raffinaderij, Jan van Dijk hebben de afgelopen maanden intensief overlegd over mogelijke maatregelen om het aantal incidenten bij Shell Pernis terug te dringen. Aanleiding hiervoor was een serie opeenvolgende incidenten bij Shell het afgelopen jaar. Precies een jaar geleden moest de raffinaderij in Pernis langdurig fakkelen ten gevolge van uitval van koelwaterpompen na een elektriciteitsstoring en op 15 januari van dit jaar veroorzaakte een gescheurde stoomleiding urenlange geluidsoverlast in de Rijnmond. "Ik heb Shell gecomplimenteerd met de snelheid waarmee het overleg is gevoerd, de openheid in de gezamenlijke zoektocht naar adequate oplossingen en het maatregelenpakket.", aldus Van Heijningen.

De DCMR zal de investeringen en verbeteringen in de organisatie bij Shell Pernis de komende jaren nauwlettend blijven volgen, om de adequate uitvoering ervan te waarborgen. Ook zal worden gemonitord of het aantal incidenten daadwerkelijk afneemt.