Kennisnet

Campagnes
SURF en Kennisnet Ict op School intensiveren hun samenwerking

Marianne Mulder (directeur Dienstverlening), Toine Maes (algemeen directeur) - beiden Stichting Kennisnet Ict op School- , Wim Liebrand (directeur) en Jacqueline Pietersen (bestuurssecretaris) -beiden Stichting SURF-. 12-07-2006

Stichting Kennisnet Ict op School en Stichting SURF zullen hun samenwerking intensiveren. De partners delen hun kennis en ervaring al in verschillende projecten en werken via de SURF-werkmaatschappij SURFnet bv nauw samen. Op 27 juni jl. ondertekenden de directies van Kennisnet Ict op School en SURF een overeenkomst over een meer structurele samenwerking, met name op het gebied van standaardisatie en architectuur.

Wim Liebrand, directeur van Stichting SURF bevestigt bij de ondertekening: "Het wordt hoog tijd dat we de ICT-omgeving voor de lerenden in het primair, secundair en tertiaire onderwijssysteem zodanig inrichten dat het dicht bij de leefwereld van deze personen staat. Kortom, dat de ICT-omgeving aansluit bij hun behoeften en vaardigheden. Daarbij komt dat SURF en Kennisnet publieke organisaties zijn, hetgeen impliceert dat die ICT-omgeving ook efficiënt en transparant behoort te zijn. Dat is een geweldige uitdaging waarvoor we als koepelorganisaties de krachten moeten bundelen." Zijn collega van stichting Kennisnet Ict op School, Toine Maes, voegt hieraan toe: "Samen staan we voor de ICT-vernieuwing en ondersteuning van de gehele onderwijskolom en kunnen dus samen met het onderwijs onderwerpen als doorlopende leerlijnen integraal aanpakken en faciliteren, denk daarbij onder andere aan de invoer van e-portfolio of de professionalisering van de docent."

Identity Management, EDUstandaard en EduExchange Voorbeelden van de samenwerking op standaardisatie bevinden zich binnen het gebied van Identity Management (authenticatie, autorisatie, accountability en de online toegangsdiensten Entree en A-select), de stichting EDUstandaard en het platform EduExchange.

EDUstandaard (www.edustandaard.nl) is de vereniging die is opgezet ten behoeve van afspraken over verschillende typen standaarden voor het gehele Nederlandse onderwijs.

EduExchange (eduexchange.kennisnet.nl) is het jaarlijks kennisevenement voor beslissers en beïnvloeders uit het Nederlandse onderwijsmanagement. Het biedt hen de mogelijkheid ontwikkelingen en trends rondom e-learning te ontdekken en kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Stichting Kennisnet Ict op School is de ict-ondersteuningsorganisatie voor primair en voorgezet onderwijs en voor de beroeps- en volwasseneneducatie.
Stichting SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek.
www.edustandaard.nl
eduexchange.kennisnet.nl

Over Kennisnet Ict op School
Met ingang van 1 februari 2006 is de juridische fusie tussen stichting Kennisnet en stichting Ict op School een feit geworden. De nieuwe publieke ICT-ondersteuningsorganisatie, genaamd `Stichting Kennisnet Ict op School', richt zich op dienstverlening (Kennisnet) en belangenbehartiging (Ict op School). De missie luidt: `Leren vernieuwen met ICT'. Kennisnet ondersteunt, vanuit de kernactiviteit dienstverlening, het basis, voortgezet en beroepsonderwijs met educatieve content en praktische internetproducten die nauw aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk. De portal www.kennisnet.nl is het startpunt op internet voor leerlingen en docenten, maar ook voor ouders, ICT-coördinatoren en managers. Kennisnet ontwikkelt, zoveel mogelijk in samenwerking met de klant en met haar partners, diensten en toepassingen die het educatief gebruik van internet in het onderwijs bevorderen.
www.kennisnet.nl

Over SURF
Stichting SURF is al bijna 20 jaar de samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek voor ICT. De universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen werken binnen SURF aan ICT-vernieuwingsprojecten die de individuele mogelijkheden van de instellingen overstijgen. Daarnaast stimuleert Stichting SURF kennisdeling en innovatieprojecten, zodat onderwijs en onderzoek beter kunnen profiteren van de mogelijkheden die ICT biedt. De werkmaatschappijen SURFnet en SURFdiensten bieden de doelgroep respectievelijk een hoogwaardig communicatienetwerk en licenties voor sofware en digitale content.

Dankzij SURF en haar werkmaatschappijen beschikken studenten, docenten en wetenschappers in internationaal opzicht over een van de beste internet- en ICT-voorzieningen.
de redactie