Technologie Stichting STW

Ondernemende wetenschappers krijgen extra zetje voor hun plannen

donderdag 13 juli 2006

Veertien ondernemende wetenschappers hebben van Technologiestichting STW een zetje in de rug gekregen bij het ontwikkelen van hun plannen voor nieuwe ondernemingen In de vierde ronde van het STW-programma Valorisation Grant gaf de stichting middels een subsidie van 25.000 euro per project het startsein voor negen haalbaarheidsonderzoeken. Bovendien honoreerde STW vier zogeheten fase 2 voorstellen. In deze fase krijgen onderzoekers maximaal 200.000 euro om met het resultaat van de haalbaarheidsstudie uit fase 1 hun plannen verder uit te werken.

De Valorisation Grant is een subsidieprogramma om startende en bestaande kleine bedrijven te helpen onderzoeksresultaten marktrijp te maken. In fase 1 kunnen onderzoekers maximaal 25.000 euro subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, zowel op technologisch als op commercieel gebied. In de tweede fase, ofwel valorisatiefase, kunnen onderzoekers subsidie krijgen voor de planmatige versterking van de innovatie en organisatie tot het moment dat externe financiers instappen. Voor het indienen van fase 2 voorstellen is vereist dat fase 1 gehonoreerd en doorlopen is. Voor fase 2 geldt een maximaal subsidiebedrag van 200.000 euro voor een periode van maximaal 2 jaar.

Honoreringen

Sinds de start van het Valorisation Grant programma in 2004 honoreerde STW in totaal 37 voorstellen in fase 1. Meer dan de helft hiervan betreft projecten binnen het thema Life Sciences. 30 procent van de gehonoreerde fase 1 voorstellen valt binnen het thema High Tech Systemen en Materialen. In fase 2 zijn inmiddels 9 voorstellen gehonoreerd. Ook in die fase valt het merendeel van de projecten binnen deze twee aandachtsgebieden. De gebieden ICT en Chemie zijn beiden voor iets meer dan tien procent vertegenwoordigd binnen de gehonoreerde projecten.

De Technische Universiteit Eindhoven is tot op heden het meest succesvol gebleken in dit programma, met 14 gehonoreerde fase 1 voorstellen en 2 gehonoreerde vervolgprojecten. De Universiteit Leiden volgt met 9 haalbaarheidsonderzoeken en 2 vervolgstudies.

Voor de onlangs gehonoreerde vierde ronde van het programma kwamen alleen voorstellen in aanmerking die resultaten uit STW-onderzoek wilden vermarkten. Gezien de grote aanvraagdruk en het kleine budget dat STW ter beschikking heeft voor dit populaire subsidieprogramma, heeft het STW-bestuur tijdelijk deze extra eis opgelegd. De stichting pleit in verschillende gremia voor uitbreiding van het budget voor dit initiatief, dat duidelijk in een grote behoefte voorziet.

Valorisation Grant

De Valorisation Grant is onderdeel van een gezamenlijke SBIR-pilot door STW, NWO en TNO. Dit programma is in de zomer van 2004 van start gegaan en heeft een looptijd van circa vier jaar. STW heeft drie procent van haar onderzoeksbudget beschikbaar gesteld voor het Valorisation Grant programma. Dit is een bedrag van 1,3 miljoen euro.

Meer informatie over het programma, en gegevens over de gehonoreerde voorstellen bij: - dr. ir. Frank van den Berg - t: +31 (0)30 600 12 91, f.vandenberg@stw.nl - of dr. ir. Wouter Segeth (vanaf 31 juli) - t: +31 (0)30 600 12 85, w.segeth@stw.nl - zie ook www.stw.nl/vg Print | Over deze site | Sitemap | Voorbehoud | Gewijzigd 13-7-2006 Nieuws uitgelicht Ondernemende wetenschappers krijgen extra zetje voor hun plannen 13 juli 2006 Veertien ondernemende wetenschappers hebben van Technologiestichting STW een zetje in de rug gekregen bij het ontwikkelen van hun plannen voor nieuwe ondernemingen In de vierde ronde van het STW-progr...