Gemeente Heerenveen

Gemeente Heerenveen vereenvoudigt regels bouwtoezicht

13/07/2006

Het college van B&W van de gemeente Heerenveen kiest voor de uitwerking van een andere werkwijze bij de verlening en handhaving van bouwvergunningen. Het college is van mening dat het eenvoudiger en anders kan, terwijl de kwaliteit van het bouwen op peil blijft. Minder directe bemoeienis van de gemeente en meer eigen verantwoordelijkheid voor de aanvrager, bouwbedrijven en corporaties, dat is waar het in de voorgenomen werkwijze om draait. Deze werkwijze wordt ook wel het Heerenveens Model genoemd. Het plan is op initiatief van de gemeente Heerenveen tot stand gekomen, in samenwerking met adviesbureau Pro Facto van de Rijksuniversiteit Groningen en Buro Vijn, en in overleg met Bouwend Nederland.

Prioriteiten

Aanvragen om een reguliere bouwvergunning worden nu door de gemeente preventief getoetst aan vrijwel alle aspecten van het Bouwbesluit. Daarnaast wordt gekeken naar zaken als planologie (bestemmingsplan), gemeentelijke bouwverordening en (indien nodig) welstand. Dat is een procedure, waarbij veel gegevens moeten worden aangeleverd. Kern van de voorgenomen werkwijze is dat de gemeente in dit proces van toetsing prioriteiten gaat hanteren in combinatie met de inzet van andere instrumenten.

Daarbij krijgen een aantal aspecten hoge prioriteit in de toetsing en handhaving. Het gaat dan om de (brand)veiligheid en constructie, bestemmingsplan en, indien nodig, welstand. De overige aspecten uit het Bouwbesluit verdienen op een andere wijze aandacht. Het gaat dan om de aspecten: bruikbaarheid, energiezuinigheid en gezondheid. De daarvoor gestelde gemeentelijke en landelijke doelen kunnen evengoed of misschien zelfs beter op een andere wijze worden gereguleerd. Enerzijds zullen aanvragers voor een bouwvergunning zelf zorg moeten dragen voor deze aspecten en hiervoor een verklaring ondertekenen, anderzijds zullen afspraken gemaakt worden met bouwbedrijven en woningbouwcorporaties om de kwaliteit te borgen.

Een gevolg van deze nieuwe werkwijze is dat kwalitatief goede bouwers zich gaan onderscheiden. Aanvragers zullen meer adviezen (moeten) inwinnen op de particuliere markt. De gemeentelijke overheid gaat anders om met aanvragen om een bouwvergunning, hetgeen prima past in het beeld van deregulering en vermindering van de administratieve lastendruk.

Voordelen voor aanvrager

De aanvrager kàn bij bouwvergunningen dus volstaan met het aanleveren van minder gegevens. Hiervoor dient wel een verklaring te worden ingevuld, dat wordt voldaan aan het bouwbesluit. De aanvrager zal daarbij het positieve gevoel krijgen dat de gemeente niet bij alles over de schouder wil meekijken maar ook zaken aan de verantwoordelijkheid van de burger wil en durft over te laten. De aanvrager kan ook iets sneller beschikken over z'n bouwvergunning. Dit is mogelijk omdat ook andere instrumenten worden ingezet, bestaande uit afrekenbare afspraken met bouwers en corporaties.

De gemeente Heerenveen onderneemt deze stap in het bredere kader van een streven naar deregulering, vermindering van de administratieve lastendruk en klantgericht werken. De gemeente kijkt daarbij of door het hanteren van een andere mix van instrumenten (minder gebaseerd op regels en handhaving) hetzelfde doel gerealiseerd kan worden. In dit verband wordt ook een accountmanager vergunningen aangesteld. Die kan voor bedrijven het hele proces van vergunningverlening (milieu, bouw) regisseren. Heerenveen zal bij de toekomstige introductie van de zogeheten omgevingsvergunning ook onderzoeken of volstaan kan worden met minder toetsing en handhaving van regels. Een eerste stap is gezet.