Gemeente Hoorn


Gemeente Hoorn en OMH passen overeenkomst Bangert en Oosterpolder aan

Persbericht d.d.: 12 juli 2006

Meer koopwoningen voor starters en afwisseling in aanbod

De contouren van de nieuwe woonwijk Bangert en Oosterpolder zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. Bij de realisatie van de eerste fase van de wijk bleek dat de situatie op de woningmarkt zo snel veranderde dat aanpassing van de raamovereenkomst, door de gemeente en de Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn (OMH) in augustus 2004 afgesloten, nodig was. Zo is er vraag ontstaan naar betaalbare koopwoningen voor starters op de woningmarkt en is er behoefte aan meer afwisseling in het aanbod. De partijen hebben overeenstemming bereikt over de aanpassingen en op 11 juli werd het wijzigingsdocument ondertekend.

De OMH, een samenwerkingsverband tussen Bouwfonds Ontwikkeling BV, Heddes Vastgoed BV, Intermaris Woondiensten, Pré-Bo-West BV, Projectontwikkelingsmij. De Peyler BV, Vos Hoorn BV en Zeeman Vastgoed BV, realiseert de woningen in de wijk.

Door de gemeenteraad is herhaaldelijk benadrukt dat deze laatste nieuwbouwwijk op een kwalitatief hoog niveau dient te komen. Door veranderingen op de woningmarkt dreigt dat ambitieniveau in de knel te komen. Ook eisen op het gebied van energie en milieu vroegen om maatregelen. De zogenaamde energieprestatie wordt met 20% verbeterd (een energie-prestatie-coëfficiënt van 0,8 in plaats van 1). Over deze zaken zijn in het wijzigingsdocument afspraken gemaakt. Door aanpassing van de overeenkomst kan een gevarieerder woningaanbod worden gerealiseerd dat beter aansluit bij de vraag uit de markt. Om het hogere kwaliteitsniveau te kunnen halen is het nodig de prijzen van de goedkope en middeldure woningen iets te verhogen.

Aanpassing bouwprogramma
Hoorn kent een onderverdeling van het bouwprogramma in drie categorieën, te weten goedkope woningen, middeldure woningen en dure woningen. Voor Bangert en Oosterpolder is afgesproken dat er 30% goedkope, 30% middeldure en 40% dure woningen gebouwd worden. Van de 30% goedkope woningen moet in ieder geval een derde deel sociale huurwoningen zijn. Deze verdeling verandert niet. Uit onderzoek naar de kosten van nieuwbouwwoningen in de omgeving, maar ook in plaatsen als Alkmaar en Purmerend, blijkt dat de prijzen in Hoorn aan de lage kant zijn. Veel gemeenten hanteren hogere prijzen voor vergelijkbare woningen. De prijs voor woningen in Bangert en Oosterpolder worden als volgt aangepast:
o goedkope woningen mogen maximaal 145.900 euro kosten; o binnen de categorie goedkope koopwoningen wordt een deel als koopwoning voor starters gebouwd. Dat betekent dat in Bangert en Oosterpolder 80 tot 90 woningen worden gebouwd met prijzen van maximaal 110.900 euro die speciaal bestemd zijn voor starters op de woningmarkt;
o middeldure woningen wordt gesplitst in twee categorieën: middelduur laag en middelduur hoog. De stichtingskosten van tweederde deel van de middeldure woningen mogen worden verhoogd naar 180.900 euro en van een derde deel kunnen de stichtingskosten maximaal 220.900 euro worden. De woningen die duurder worden vallen in de categorie `duur'.

Verkoop woningen
De gemeente Hoorn heeft een wachtlijst voor mensen die een goedkope of middeldure nieuwbouwkoopwoning zoeken. Door de wachtlijst kunnen mensen uit Hoorn en West-Friesland eerder aan een koopwoning worden geholpen. Afgesproken is dat starterswoningen uitsluitend aan Hoornse starters worden toegewezen. Voor de wachtlijst speelt het inkomen een rol en of men wel of niet een goedkope huurwoning achterlaat. Bij de onderverdeling van de categorie middeldure woningen valt de categorie middelduur hoog niet meer onder het toewijzingssysteem. Het huidige toewijzingssysteem wordt gewijzigd in een zogenaamd aanbodmodel. Dit betekent dat woningzoekenden die op de wachtlijst staan bij een woningaanbod zelf moeten reageren. Het aanbod wordt door de ontwikkelaars zelf gepubliceerd in de krant. De gemeente schrijft alle mensen op de wachtlijst aan en informeert over de aanstaande verkoop. Belangstellenden kunnen vervolgens reageren op het aanbod. Degenen die op de gemeentelijke wachtlijst staan, hebben de eerste twee weken van de verkoop voorrang op andere kopers. Als men niet binnen twee weken reageert vervalt de voorrangspositie. Als er binnen die twee weken onvoldoende kandidaten van de wachtlijst zich hebben gemeld, kunnen de woningen vrij aan anderen worden verkocht.
---